Cu toate că Valea Jiului, cu cele trei orașe și trei municipii ale sale, este astăzi o zonă puternic urbanizată, în zonele rurale aferente acestor localități, îndeosebi în satele de la cele două extremități ale regiunii, tradițiile sunt păstrate cu sfințenie de oamenii locurilor de mai bine de două mii de ani. În rândul acestora, tradițiile de Crăciun ocupă un loc important în viața oamenilor care vestesc astfel Nașterea Domnului Isus Hristos prin cele mai frumoase obiceiuri de iarnă și prin cele mai frumoase colinde populare.
În ultimii ani, păstrătorii tradițiilor momârlănești își prezintă zestrea culturală de fiecare dată când au ocazia, în spectacole și festivaluri artistice, așa cum s-a întâmplat și în acest an aproape în fiecare dintre localitățile Văii Jiului. Însă, dincolo de ceea ce se vede într-un astfel de eveniment public, adevăratele tradiții și obiceiuri de Crăciun ale locuitorilor Văii Jiului sunt cele pe care le trăiești aievea, în mijlocul oamenilor, în satele răsfirate pe dealurile de marginea orașelor.
Am trăit anul acesta experiențe de acest fel la Petrila și la Uricani, mai exact în satele Jieț și Cimpa, în Ajun de Crăciun, însoțind cetele de Pițărăi și, mai apoi, la Câmpu lui Neag, în grupul Crailor.
Am poposit mai întâi la Jieț, în ”Capitala Pițărăilor” la invitația prestigiosului scriitor dr. Dumitru Gălățan Jieț, cel care cu câteva zile înainte a lansat o carte dedicată exclusiv acestei tradiții ancestrale a momârlanilor jiețeni. Deși intruși fiind în comunitatea momârlanilor de la Jieț, aceștia ne-au primit cu inima deschisă în mijlocul lor, așa cum o fac de fiecare dată cu toți oaspeții veniți să-i vadă și să-i însoțească, de la o casă la alta, în ceata Pițărăilor, tot mai numeroasă de la un an la altul, semn că tradițiile devin un important reper în viața oamenilor de pe aceste meleaguri. Marșul Pițărăilor, cu cele 5 steaguri falnice purtate de flăcăi tot la fel de mândrii de misiunea aceasta, a fost dat la Jieț chiar de către primarul orașului Petrila, Vasile Jurca. ”Vă felicit și vă mulțumesc pentru că, indiferent de capriciile vremii și ale vremurilor pe care le traversăm, duceți mai departe această tradiție a băștinașilor jiețeni, care face mare cinste întregii noastre comunuități. Vă doresc colindat spornic, sărbători fericite și binecuvântate! Să pornim în Pițărăi!”, le-a spus primarul Vasile Jurca, participanților.
Coloana de colindători a pornit, ca de fiecare dată, din inima satului Jieț, urcând apoi pe dealurile Molivișului și coborând pe Maleia, de unde colindătorii au revenit, spre seară, în vatra satului Jieț. Peste tot, gazdele au deschis larg porțile ocolului, primindu-i cu drag pe colindători și împărțind, după datină, din desage generoase, daruri tuturor celor prezenți.
Dincolo de dealul Cimpii, altă ceată de Pițărăi, condusă de data aceasta de cei mai iscusiți copii din Cimpa, Răscoala și Tirici au colindat pe ulițele satelor petrilene, bucurându-se de aceeași primire deosebită din partea gazdelor. Tot așa am fost primiți și noi, reporterii, la Casa Răscolean, de către familia fostului viceprimar Dumitru Răscolean și omeniți, după datină, precum toți componenții cetei de Pițărăi.
Așa am aflat că în localitățile Jieț și Cimpa colindul pițărăilor se păstrează nealterat de sute de ani, la fel ca și strigăturile ce însoțesc „învârtita jienească”, dovedind fără drept de tăgadă că: ”Cât îi Soarele de sus / Pițărăi ca-n Jiet nu-s / Cu feciori înalți, frumoși / Și la minte sănătoși / Cât îi Soarele de mare / La Petrila-ntâi răsare!”.
De partea cealaltă a Văii Jiului, la Câmpu lui Neag, Crăciunul vine însoțit de colindul Crailor, considerat a fi ”cartea de vizită” a tradițiilor creștine din Țara Momârlanilor. Împreună cu colegii de la HD365TV am filmat recent aici o emisiune specială, pentru seara de Ajun, în casa doamnei Violeta Mojoatcă. Aici i-am cunsocut mai bine pe Craii de la Câmpu lui Neag, împreună cu care am convenit să mergem la colindat și în Sfânta zi de Crăciun.
Ne-am întâlnit la Biserica din Câmp, acolo unde după slujba religioasă, au răsunat frumoasele colinduri care însoțesc sceneta Crailor, o frumoasă și originală transpunere artistică a scenei biblice a Nașterii Domnului. Apoi, ulițele au răsunat de dangătul asurzitor al clopotelor de Brunduși, purtate cu mândrie de momârlanii care se revendică, și în acest fel, urmași ai dacilor liberi. Aceștia au dus cele mai frumoase colinde populare românești în casele momârlanilor de la Câmpu lui Neag, acolo unde și datorită acestor tradiții și obiceiuri nemuritoare, sărbătoarea Crăciunului este atât de frumoasă, iar oamenii se bucură nu doar de colindul Crailor, ci mai ales de binecuvântarea bunului Dumnezeu.
Pițărăii și Craii colindă de Crăciun și în celelalte sate ale Văii Jiului, de la Taia și Sălătruc la Paroșeni și Dealu Babii, de la Dâlja și Crividia, la Bărbăteni și Valea de Brazi, iar colindul lor este primit de pe-acum nu doar de localnici, ci și de turiștii de la Straja, Parâng sau Cheile Buții care-și petrec aici sărbătorile de iarnă, convinși nu doar de frumusețea locurilor, ci și de aceste tradiții milenare atât de frumoase și spectaculoase.