Reputatul antropolog româno-american Alin Rus este născut în Valea Jiului, la Vulcan. Absolvent al Facultății de Filozofie a Universității „Babeș‑Bolyai” din Cluj‑Napoca în anul 1999, a devenit, în 2007, doctor la Facultatea de Studii Europene a aceleiași universități, cu teza ”Mentalități și comportamente culturale în spațiul Văii Jiului”. În anul 2018 a susținut un al doilea doctorat, de data asta în Antropologie, la Universitatea Massachusetts, Amherst din Statele Unite ale Americii, iar în perioada 2018–2022 a fost lector în antropologie la Franklin Pierce University, New Hampshire (SUA).
În peisajul cultural al Văii Jiului este cunoscut pentru valoroasele sale lucrări: ”Valea Jiului, o capcană istorică” (2003) și ”Mineriadele: Între manipulare politică și solidaritate muncitorească” (2007), volume care constituie cele mai citate lucrări care tratează istoria recentă a Văii Jiului.
La începutul acestui an, Alin Rus a publicat, în America, în limba engleză, o amplă lucrare editorială, sub titlul ”Globalizarea Jocurilor Rurale în Secolul XXI”, apărută la editura Lexington din Maryland, în care aprofundează din perspectivă antropologică, după cum arată în prefață Valentin Fulger (lector la Universitatea din Petroșani), ”evoluția ritualurilor și a jocurilor rurale ca expresie a țesăturii de relații dintr-o comunitate, ceea ce Alin Rus numește micro-ecosistem cultural. Autorul exemplifică din perspectivă antropologică, analizând șase obiceiuri din patrimoniul cultural imaterial al românilor: Jocul Caprei, Jocul Cerbului, Mascații Pantomimici, Confruntarea cu Bâte de la Ruginoasa, Malanca și Târâitul.”
La finalul anului 2023, sub egida prestigioasei Edituri Humanitas a apărut și traducerea în lima română acestei ample lucrări științifice dedicate tradițiilor și obiceiurilor specifice finalului de an în regiunea Moldovei. Concret, cartea intitulată ”Jocuri rituale din Moldova” reprezintă traducerea ediției americane, revizuită, adăugită și adaptată de către autor.
„Este o carte bazată pe o muncă de cercetare de peste un deceniu. Ea se adresează atât publicului larg, intersat de jocurile rurale de iarnă (Jocul caprei, Jocul cerbului, Malanca, Mascații) cât și iubitorilor de lectură în domeniile antropologiei, filosofiei, sociologiei, studiilor jocului și globalizării. După lansarea de succes de la Târgul de Carte Gaudeamus, București din noiembrie 26, și lansarea de la Heleșteni, Iași (noiembrie 28) vor urma sper, un set de prezentari ale lucrării împreună cu vizionarea filmului meu documentar despre Malanca din Crasna, Ucraina (2021), în luna februarie a anului viitor”, spune Alin Rus.
Prof. Monica Heintz, de la Universitatea Paris Nanterre apreciază că această carte ne reamintește că jocul este o componentă fundamentală a vieții noastre comunitare, ajutând omenirea să facă față tuturor încercărilor și vicisitudinilor de-a lungul istoriei. ”Persistența jocurilor rurale, precum cele ale țăranilor români, de-a lungul secolelor dovedește că adaptarea și transformarea jocului în cadrul societăților cutumiare sunt mai importante decât conservarea standardizată, ca patrimoniu cultural imaterial, prin instituțiile statului sau organizațiile transnaționale. Pe de altă parte, constatăm viteza cu care jocurile rituale devin tot mai frecvent elemente ale industriei culturale, fiind destinate consumului turistic, în timp ce comunitățile rurale încep să se destrame sub impactul migrației forței de muncă. Studiul de față trage un semnal de alarmă în acest sens”, spune Monica Heintz.
La rândul său, profesorul Bogdan Neagota, de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj Napoca arată că ”autorul ne propune o reimaginare a istoriei europene ca istorie a micilor comunități rurale, dincolo de narațiunile grandioase pe care le găsim în manualele de istorie. Parcursul acestor comunități a fost câteodată convergent, de cele mai multe ori divergent, păstrându-și totuși elementele comune: valorile și jocurile rurale. În calitate de etnolog cu peste trei decenii de experiență în spațiul rural european, pot spune că argumentele acestei cărți mi s-au părut nu doar convingătoare, ci fascinante de-a dreptul, deoarece ne zugrăvesc tabloul unor realități pe cale de dispariție, pe care generațiile viitoare de antropologi nu vor mai avea ocazia să le studieze nemijlocit.”
Cartea ”Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării” a fost deja lansată oficial în România, în luna noiembrie 2023, la Heleșteni (județul Iași) însă urmează să fie prezentată și în cadrul altor evenimente dedicate literaturii, poate și în județul Hunedoara sau chiar în Valea Jiului.
Până atunci, dacă doriți să lecturați încă o carte de excepție avându-l ca autor pe antropologul Alin Rus, puteți comanda lucrarea Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării”, pe platforma on-line a Editurii Humanitas: https://humanitas.ro/hum…/carte/jocuri-rituale-din-moldova