Remarcabilului scriitor, dramaturg, poet și publicist Valeriu Butulescu, nume reprezentativ al culturii române contemporane, a împlinit în 9 februarie 2024, vârsta de 71 de ani.
Considerat de reputatul critic literar Alex Ștefănescu drept ”cel mai titrat autor de aforisme din România, din toate timpurile și unul dintre cei mai valoroși din lume”, Valeriu Butulescu și-a sărbătorit această aniversare modest și discret, așa cum trăiește de ani buni fiecare zi din viața sa.
În Valea Jiului, la Petroșani, valorosul om de cultură a fost sărbătorit, chiar și în lipsă, la Biblioteca municipală care, urmare a unei decizii adoptate de Consiliul local al municipiului Petrioșani în 2023, îi poartă acum numele. Aici, bibliotecarele conduse de doamna Delia Grosu, care derulează în mod constant un proiect prin care marile personalități ale culturii româneti și universale sunt aniversate prin expoziții speciale ale cărților definitorii operelor acestora, au amenajat un stand special cuprinzând cele mai valorosoase cărți ale scriitorului Valeriu Butulescu, aflate în colecția bibliotecii.
Valeriu Butulescu (născut la data de 9 februarie 1953, satul Preajba, județul Gorj, România) este un poet, prozator, traducător și autor de aforisme. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. Acesta este inginer și doctor în științe tehnice și a studiat la Universitatea din Lodz, și la Academia de Mine și Metalurgie din Cracovia din Polonia.
În viața literară a debutat în 1972, în revista școlară ”Mărturisiri literare”, sub coordonarea profesorilor Nicolae Cherciu și Simion Părăian. Debutul editorial l-a avut în 1985, cu volumul de aforisme Oaze de nisip, publicat la Editura Litera din București. A debutat ca dramaturg în 1993 cu comedia ”Hoțul cinstit”, pe scena Teatrului Dramatic din Petroșani.
De-a lungul anilor a publicat treizeci de volume de eseuri, poezie, teatru, traduceri. O largă popularitate au câștigat aforismele sale, fiind traduse și publicate în numeroase limbi și apreciate de mari personalități și președinți de state.
La 71 de ani de viață, Valeriu Butulescu încă mai are multe de spus (și de scris!) în literatura română. Acesta ne-a mărturisit că, în plan personal, odată cu ziua de 9 februarie, a început un an nou și o nouă tentativă de maturizare. În plan publicistic, Valeriu Butulescu așteaptă cu sufletul la gură apariția unei noi cărți: ”Proză fantastică. Amintiri din dimineața vieții”.
”Cartea aceasta are 437 de pagini şi conţine 33 de povestiri, evocând misterul, magia, inexplicabilul şi eresurile din viaţa satului gorjean. Unele dintre ele le-aţi citit pe net. Metafizica spiritualităţii noastre populare s-a cristalizat la ţară. Acolo era „veşnicia” văzută de Lucian Blaga, cheia de boltă a lumii campestre. Dar în ultimul secol, universul bucolic al satului, aureolat de fascinante mituri şi eresuri, a suferit mutaţii majore. Civilizaţia moderă a pătruns agresiv, ştiinţa a dat iama prin taine şi mistere. Spaţiul mioritic s-a virtualizat. Transhumaţa s-a prefăcut în zootehnie sedentară. Păstorii au sărit brusc, din cioareci în blugi. Trasformaţi în fermieri, în loc de cai şi măgari, ei călăresc ATV-uri. Sigur, civilizaţia este un lucru bun. Când pe stâna oilor se ridică panouri solare e semn de bunăstare şi progres. E normal ca noroiul să dispară sub asfalt şi pavele. Dar satul tradiţional românesc e pe moarte. Şi, odată cu el, se pierde un întreg tezaur spiritual, acumulat în mii de ani de existenţă patriarhală. Având şansa de a cunoaşte viaţa mirifică a satului meu, am încercat să-mi topesc amintirile în aceste proze fantastice. Mărturii ale unei lumi care a fost. Lume care azi pleacă. Şi nu se va mai întoarce niciodată”, spune Valeriu Butulescu.
La ceas aniversar, în locul unei simple și prea banale urări de ”La mulți ani!” adresate maestrului Valeriu Butulescu, preferăm să-l gratulăm cu câteva versuri, care-i aparțin distinsului său frate, matematicianul prof. Ion Butulescu:
”Cât de mult vom încerca
Să-l zugrăvim în chip și fel,
Noi nu ne vom descurca,
Așa frumos, precum Monel!*
Îi dorim doar sănătate,
Cu câinii lui și alți sărmani,
Să aibă, în viață, de toate,
Mult noroc și LA MULȚI ANI!”
*) Monel este numele de alint dat de familie celui de-al treilea dintre frații Butulescu, medicul Dumitru Butulescu, trecut de câțiva ani la cele veșnice (RIP), care spunea despre fratele său, scriitorul Valeriu Butulescu că ”ăsta le știe chiar pe toate!”