Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Din rețetele bunicii Nuța / Omletă cu legume și alte cele

Home Stiri la zi Din rețetele bunicii Nuța / Omletă cu legume și alte cele
Din rețetele bunicii Nuța / Omletă cu legume și alte cele

În tradiția românească, fie ea culturală, religioasă dar și culinară, oul ocupă, fără îndoială, un privilegiat loc care surclasează… găina. În ţările din nord-vestul Europei, oamenii nu pot concepe niciun mic dejun fără un ou. Miraculoasa celulă constituie un răsfăţ culinar şi o sursă bogată în proteinele şi vitaminele necesare pentru a face faţă activităţilor de peste zi.

Bunăoara, în Olanda, oul este nelipsit de la masa de dimineaţă şi asta nu doar în cochetele pensiuni turistice, ci şi în bucătăria localnicilor. Fie că este vorba despre un banal ou fier moale sau tare, fie că este vorba despre o felie de pâine friptă în ou, fie că este vorba despre recunoscuta omletă, oul este o delicatesă demnă de statutul de regină culinară a micului dejun pentru olandezi.

Din acest festin culinar de mic dejun, am cules pentru dumneavoastră o interesantă reţetă de omletă cu legume. Pentru prepararea acesteia aveţi nevoie de un ardei gras roşu, 3 ciuperci şi o roşie, preucum şi, în mod evident, de câteva ouă. Mai întâi, se pun la înăbunşit într-o tigaie unsă cu ulei, legulemele şi ciupercile, tăiate în felii subţiri, după care se adaugă peste acestea, 3-4 ouă bătute bine cu 2-3 linguri de lapte proaspăt, o linguriţă de făină şi sare după gust. După ce omleta s-a rumenit bine pe o parte, aceasta se întoarce cu o paletă de lemn pe cealaltă parte.

Când este gata, omleta se răstoarnă pe un platou ornat frumos cu salată verde şi câteva felii de roşie, iar deasupra se rade un strat generos de brânză telemea sau caşcaval, ca să respectăm tradiţia culinară olandeză.

Desigur, pentru realizarea unei omlete olandeze, putem la fel de bine folosi orice alte combinaţii de legume, după gusturi şi preferinţe sau, ca să dăm puţină savoare produsului, putem proceda în stil bavarez, adăugând reţetei noastre câteva felii de bacon şi un grăunte de usturoi. În fine, pentru a-i da o faţă autentic românească, reţeta cere şi o suplimentare de ingredinte, cu câteva cuburi de slăninuţă afumată, cârnăciori şi/sau salam.

Indiferent de cum îl preparaţi, oul rămâne însă un aliment extrem de generos pentru orice gusturi culinare, uşor de preparat şi un mic dejun foarte consistent. Că nu degeaba se spune în popor că un ou fiert sau fript este echivalentul în calorii al unui vagon întreg de varză crudă.

Poftă bună  vă dorește, cu drag… BUNICA !