Compozitorul lupenean Bela Andrași, din nou între laureații Festivalului de romanțe „Crizantema de aur”

Compozitorul lupenean Bela Andrași, din nou între laureații Festivalului de romanțe „Crizantema de aur”

Recent s-a încheiat la Târgoviște, localitate pe bună dreptate declarată drept „Capitala Romanței”, cea de-a 57-a ediție a Festivalului Național de Romanțe „Crizantema de aur”, cel mai longeviv festival muzical din România.

Evenimentul organizat sub bagheta apreciatei artiste Alina Mavrodin Vasiliu, sub patronajul Comisie Naționale a României pentru UNESCO a avut, în acest an, ca temă „Romanța românească – tradiție și identitate”. Cei mai valoroși compozitori, textieri și interpreți ai acestui fascinant gen muzical românesc au evoluat pe scena Festivalului „Crizantema de aur” de la Târgoviște, dând viață acestui gen muzical de patrimoniu al culturii naționale.

Printre compozitorii de renume din România și Republica Moldova care și-au prezentat aici creațiile muzicale s-a numărat și lupeneanul Bela Andrași, al cărui nume a devenit de câțiva ani un reper pe tabloul acestui eveniment muzical de excepție. Acesta a adus în atenția juriului și a publicului creația sa intitulată „Vioara plânge”, o compoziție pe versurile partenerei sale, Camelia Florescu (și ea o prezență constantă și de succes pe scena Festivalului „Crizantema de aur”), în interpretarea solistei Cristina Beldean Moșuțan. Piesa s-a bucurat de un real succes, fapt confirmat de decizia juriului de a-i conferi compozitorului Bela Andrași Premiul Special al Uniunii Muzicienilor din Republica Moldova. „Sunt onorat și profund emoționat de această cinste care mi-a fost făcută la ediția din acest an a Festivalului de romanțe „Crizantema de aur”. Faptul că romanța pe care am compus-o s-a bucurat de aprecieri la secțiunea „Creație”, acolo unde a concurat alături de romanțe compuse de cei mai valorosi compozitori de romantă din Romania, Moldova si Germania este mai mult decât un motiv de mulțumire. Trebuie să recunosc însă că cea mai mare clipă de bucurie am trăit-o atunci când maestrul Octavian Ursulescu, prezentatorul evenimentului, a specificat faptul că sunt din Lupeni și că acest premiu aduce o mare bucurie pentru orașul meu. Sper că așa și este, sper că prin muzica mea pot să onorez acest minunat oraș în care am atât de mulți prieteni și admiratori, un oraș drag sufletului meu în care mă întorc întotdeauna cu cea mai mare plăcere. Le mulțumesc celor care au considerat că romanța mea „Vioara plânge” este demnă de un astfel de premiu la Festivalul „Crizantema de aur”, îi mulțumesc Cameliei Florescu pentru versurile minunate și solistei Cristina Beldean Moșuțan, împreună cu care am dat viață acestei romanțe”, a declarat compozitorul Bela Andrași.

La Lupeni și în toată Valea Jiului e motiv de bucurie nu doar pentru acest premiu special care îmbogățește de pe acum palmaresul talentatului compozitor Bela Andrași, ci și pentru faptul că partenera acestuia, Camelia Florescu, la rândul său atașată sufletește de comunitatea Lupeniului, împreună cu care Bela Andrași formează o echipă de creație de mare succes, se  numără și ea printre laureații ediției cu numărul 57 a acestui prestigios festival muzical. Camelia Florescu a fost distinsă cu Premiul Special „Cetatea Romantei”, premiu care răsplătește astfel minunata romanță intitulată „Destin de romanță”, o piesă care descrie în cel mai profund fel trăirile Cameliei Florescu, cea căreia îi aparțin și compoziția muzicală, și versurile și interpretarea acesteia. „Ediția din acest an ( a 57-a )a Festivalului “Crizantema de Aur“ mi-a adus multă bucurie și sunt recunăscătoare pentru fiecare emoție trăită în aceste zile, pentru fiecare notă sau vers cântat sau șoptit la repetiții, pentru fiecare prieten vechi sau nou întâlnit, revăzut, cunoscut aici! Pentru că oamenii din jurul romanței sunt cu adevărat plămădiți din alt aluat. Unul fin, cu aromă bună, de calitate! Între ei, simți cum crești și tu. Tot ce dospește în mintea și sufletul tău creator, irumpe vijelios și spontan, dând naștere unor prietenii și unor proiecte cu adevărat unice, inedite, frumos conturate.  Mulțumesc juriului pt onorantul Premiu Special din acest an „Cetatea Romantei” pentru romanța mea „Desin de romanță”. Îi mulțumesc totodată, Alinei Mavrodin Vasiliu că într-o seară, acum cinci ani, a depănat cu mine la telefon amintiri despre și cu noi două la început de drum, că mi-a amintit că fiecare avem o menire pe acest pământ și mi-a picurat dragostea de romanță, strop cu strop, încât nu văd cum altfel aș mai putea trăi în luna octombrie a oricărui an ce vine, fără romanța vindecătoare. Pentru că așa cum spune romanța mea de anul acesta: “ Eu cred acum, romanța cu al ei parfum/ mereu seducătoare, vindecă oricum!”, ne-a mărturisit Camelia Florescu.

Ediția 2024 a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de Aur” a avut loc în perioada 17-19 octombrie 2024, la Cinematograful Independența din Târgoviște, sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO și având ca temă „Romanța românească – tradiție și identitate”.

Parte din laureații Festivalului național de romanțe „Crizantema de aur” vor fi prezenți, la finalul lunii octombrie, la Deva, într-un concert special de romanțe care va avea loc marți, 29 octombrie, de la ora 18:00, la Teatrul de Artă din Deva, în organizarea Centrului de Cultură și Artă al județului Hunedoara.