Relațiile de înfrățire dintre Petroșani și Chișinău merg înainte!

Relațiile de înfrățire dintre Petroșani și Chișinău merg înainte!

Relațiile de parteneriat și înfrățire dintre municipiul Petroșani și unul dintre cele mai importante sectoare componente ale Capitalei Republicii Moldova, Chișinău datează din anjul 2022. Atunci, la invitatia autorităților locale de la Chișinău, între municipalitatea din Petroșani și administrația Sectorului Buiucani al Municipiului Chisinau s-a semnat un tratat de înfrățire al celor două localități. S-a stabilit atunci ca, într-un viitor apropiat, colaborarea să dea roade privind cultura, învățământul, turismul dar și alte domeniiu de interes comun.

În iunie 2022, primarul general al municipiului Chișinău, Ion Ceban avea să reconfirme acest parteneriat prin prezența sa la Petroșani, în cadrul căreia s-a constat că în Valea Jiului, la Petroșani, s-au stabilit mai mulți cetățeni din sectorul Buiucani al Chișinăului, în special odată cu venirea acestora aici, ca studenți ai Universității din Petroșani.

În spiritul bunelor relații care s-au închegat între cele două comunități românești de dincoace și dincolo de Prut, la invitația primarului general al municipiului Chișinău, Ion Ceban, o delegațșie a Consiliului local al municipiului Petroșani a participat zilele trecute la hramul Chișinăului, considerat drept cea mai importantă sărbătoare a acestei localități. La propunerea primarului Tiberiu Iacob Ridzi, delegația municipiului Petroșani a fost formată din doi consilieri locali, respectiv Francisc Gerghner și Alexandru Lăutaru.

Potrivit consileirului local Francisc Gerschner, au avut loc, cu acest prilej, la Chișinău, discutii schimburi de păreri atât cu reprezentanți ai gazdelor, cât și cu alți oaspeți români din multe colțuri ale țării – primari, consilieri, chiar președinți de consilii judetene. „Am depus flori la monumentul închinat Marelui Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt, conform tradiției locale . Am participat la Sfânta Liturghie cu ocazia Hramului orașului, am participat la recepția oferită de Primarul general al Municipiului Chisinau, Ion Ceban alături de oaspeți de seamă români ș  străini, ambasadori, înalti demnitari de stat din mai multe țări și continente. Am dus mesajul de prietenie al primarului nostru Florin Tiberiu Iacob Ridzi, al Consiliului local, atât conducerii administrative a municipalității moldovene cât si celor din sectorul Buiucani. Am reprezentat cu cinste primăria noastră și consiliul nostru local. Am fost apreciați pentru elegantă, diplomație, înțelepciune și cuvinte frumoase, atât de către gazde cât și de ceilalți oaspeți români. Mulțumiri gazdelor pentru primirea și dragostea frățească cu care ne-au primit și găzduit, aprecieri pentru munca lor titanică în vederea unei organizari ireprosabile a acestui eveniment”, a declarat Francisc Gerschner.

La rândul său, consilierul local Vlad Lăutaru apreciază că înfrățirea municipiului Petroșani cu Sectorul Buiucani din Chișinău contribuie la înțelegerea și aprecierea diversității culturale, facilitând schimburile educaționale, turistice și profesionale. „Am transmis și de această dată caldele salutări ale comunității noastre primarului general Ion Ceban și i-am asigurat pe reprezentanții Sectorului Buiucani cu care municipiului nostru este înfrățit de o bună colaborare și pe viitor”, a declarat Vlad Lăutaru.

În paralel, reprezentanți ai Asociației oamenilor de afaceri din Valea Jiului  – Asociația Comitetul de Inițiativă – au participat, tot la Chișinău, la o misiunea economică în cadrul căreia au avut loc întâlniri cu experți de top din cadrul Consiliului Economic al Prim-ministrului și directorii celor două agenții guvernamentale pentru investiții străine. Potrivit informațiilor prezentate de Liliala Scarlat, director executiv al acestei asociații, discuțiile au relevat un potențial semnificativ pentru colaborarea transfrontalieră, cu oportunități reale de afaceri pentru întreprinderile din Valea Jiului. „Lucrăm la organizarea unui eveniment de impact chiar aici, în Valea Jiului, care va aduce împreună oficialități, antreprenori și investitori din România Și Republica Moldova, cu accent pe investiții reciproce și antreprenoriat feminin. Până atunci vom disemina către mediul de afaceri din Valea Jiului informații esențiale pentru cei care vor să își extindă afacerile în Republica Moldova”, a subliniat Liliana Scarlat.