Din rețetele bunicii Nuța / Despre turmenic

Home Educație Din rețetele bunicii Nuța / Despre turmenic

bunicaDes folosit în bucătăria asiatică, turmenicul, condimentul minune produs din rădăcina de curcuma longa, a pătruns mai nou şi pe piaţa culinară din ţara noastră.

Despre beneficiile turmenicului,  rădăcinoasă înrudită cu la fel de beneficul ghimbir, au început să se scrie o serie de studii medicale şi nu numai. Turmenicul, un puternic antioxidant şi antiinflamator, este unul din « luptătorii» împotriva cancerului datorită substanţei active pe care o conţine, substanţă numită curcumină. Cunoscut de peste 4000 de ani, turmenicul este folosit în medicina ayurvedică pentru
tratarea a numeroase afecţiuni, dar şi în bucătărie. Culoarea lui superbă, galben-portocalie, şi gustul uşor iute face ca turmenicul să se asocieze foarte bine cu preparatele din carne, orez, dar şi în patiserie.

Mai ieftin decât şofranul, turmenicul oferă bucatelor o minunată culoare galbenă. La noi a început să fie consumat abia de curând, dar cei care l-au încercat, pur şi simplu s-au îndrăgostit de el. Foarte multe bucătărese folosesc turmenicul şi la prepararea supelor şi ciorbelor. Pe lângă savoare, acesta oferă culoare şi densitate ciorbelor.

La o oală de 5 litri de ciorbă se foloseşte o linguriţă rasă de turmenic, pusă odată cu legumele. Turmenicul este însă la fel de bine folosit şi în preparate pe bază de orez, dar şi la prepararea lipiilor sau cozonacilor. De altfel turmenicul este unul din ingredientele de bază ale cunoscutului curry.

Evident, ca orice condiment, acesta trebuie folosit cu măsură. Şi vă mai spun un secret. Pentru tratament, este foarte sănătos laptele auriu preparat dintr-un pahar cu lapte cald şi o linguriţă de turmenic.

Poftă bună de la BUNICA !

***

AVERTISMENT ! Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site de către AGENTIA DE PRESA EXCLUSIV sunt protejate de către dispoziţiile legale cu privire la Legea drepturilor de autor. Sunt INTERZISE copierea, reproducerea, (integrală sau parțială), republicarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website, fără acordul expres al editorului. Orice tentativă de fraudă va fi pedepsită conform reglementărilor legale în vigoare.

Dacă sunteţi interesaţi de preluarea ştirilor EXCLUSIV MEDIA, vă rugăm să contactați Departamentul Marketing  la adresa exclusivmediagroup@gmail.com.