Ocolul pământului în 80 de… minute, la Minimundus

Home Educație Ocolul pământului în 80 de… minute, la Minimundus
Ocolul pământului în 80 de… minute, la Minimundus

minimundus1Dacă ați crescut lecturând cu pasiune cărțile senzaționalului Jules Verne, nu se poate ca peripețiile celor 80 de zile ale lui Phileas Fogg și ale valetului său Passepartout în jurul lumii să nu vă fi trezit dorința de aventură. Ce-i drept, ceea ce părea, în vremea celebrului personaj un pariu riscant, dacă nu chiar imposibil – ocolul Pământului în 80 de zile – în vremurile noastre este asimilat doar unei călătorii ”de fițe”, aflate ce-i drept, nu la îndemâna oricui.

Să fim sinceri, chiar dacă foarte mulți oameni visează astăzi la o călătorie pur și simplu de plăcere în jurul lumii, puțini sunt cei care-și pot permite costurile unui astfel de răsfăț turistic. Chiar și așa, grație unor vizionari și unor artiști de primă mână, în foarte multe locuri de pe planetă există astăzi posiblitatea de a face ocolul pământului în ceva mai puțin de 80 de… minute. Vreo trei astfel de locuri (cel puțin după cunoștințele noastre) există numai în Europa: unul în Italia (undeva lângă Florența), unul în Germania (în apropeiere de Munchen) iar un altul în Austria (la Klagenfurt). Pe acesta din urmă, am avut plăcerea de a-l parcurge și noi într-una din vacanțele noastre europene.

Parcul de distracție ”Minimundus” din Klagenfurt (localitate austriacă situată în Austria de Jos – Charintia, în regiunea Alpilor care separă această minunată țară de Slovenia și Italia, pe malul lacului de cristal Wörthersee) prezintă milioanelor de oameni care-i trec pragul anual câteva dintre cele mai frumoase obiective tuistice de pe mapamond, reprezentând probabil cele mai cunoscute minuni care definesc un loc, un oraș, o țară sau chiar un continent.

minimundus2

Nu mai puțin de 156 de clădiri din 40 de țări ale globului sunt prezentate aici, în miniatură, pe o suprafață de 26.000 de metri pătrați care-ți oferă, pentru un cost simbolic de 10 euro (pentru copii) și 18 euro (pentru adulți) – dar există și tarife speciale pentru familii – experiența unui veritabil ocol al Pământului în 80 de minute, fără a te limita însă doar la această perioadă de timp.

La Klagenfurt, grație experienței de la ”Mininundus” poți trăi experiența de a vedea, la doar câteva secunde distanță de ”Statuia Libertății” (simbolul New Yorkului) sau ”Casa Albă” (reședința Președintelui Americii), impresionabilul ”Turn Effel” (simbolul Parisului), ”Turnul din Pisa” (una din emblemele arhitecturale ale Italiei) sau Marele Zid Chinezesc (mândria Asiei). Tot aici, poți parcurge, în mai puțin de un minut, distanța dintre Basilica din Piața St. Pietro a Vaticanului și Hagia Sofia din Turcia sau Sagrada Familia din Barcelona, ori de la templele incașilor din Peru la templele budiste din Himalaya, ca să nu mai spun că la doar un ochi distanță te poți reculege în fața Panteonului regilor României de la Mănăstrirea Curtea de Argeș, monument care reprezintă România în această expoziție a civilizației mondiale.

minumundus6

La Klagenfurt, ”Minimundus” trece în revistă și câteva dintre cele mai faimoase minuni ale științei și tehnicii de pe mapamond. Veți regăsi aici, în stare de funcționare, traseele de poveste ale căilor ferate transalpine, exponate din flota Regatului Marii Britanii, sondele de petrol din Arabia Saudită, liftul din Budapesta (Ungaria), turnul de televiziune de la Montreal (Canada) sau chiar stația de lansare a NASA de la Cap Canaveral.

”Minimundus” te plimbă, mai apoi în civilizația urbană, de la Palatul Buckingham și Westminster Abbey din Londra direct pe Champs Elysee, la Paris și, de aici, mai departe, în Piața Roșie din Moscova, în Burghoff-ul vienez și la Palatul Schönbrunn din Wiena, pe dealul Pantheonului din Atena, pe canalele Veneției și chiar pe Sunset Bulevard, la Hollywood.

”Minimundus” Klangenfurt este, în același timp, o experiență pentru cei care și-au propus să admire cele mai cunoscute centre ale culturii mondiale, aici fiind reprezentate cu precizie nemțească atât Muzeul Louvru din Paris, piramidele din Valea Regilor (Egipt), Taj Mahal (India) sau futurista clădire-scoică a Operei din Sydney (Australia).

minimundus

Alături de toate acestea, alte zeci de exponate care constituie tot atâte minuni ale lumii și tot atâtea obiective demne de admirație, reprezintă ”cartea de vizită” a acestei fascinante drumeții în jurul lumii.

Povestea parcului de distracție ”Minimundus” din Klagenfurt a început în anul 1958 grație unui proiect al Fundației britanice ”Salvați Copiii” pus în operă de un colectiv de artiști deosebit de talentați conduși de dr. Peter Zojer, director regional al amintitei fundații. Inițial, parcul cunoscut drept ”Minieurop” avea doar 20 de modele, expuse pe o suprafață de 1,5 kmp. Chiar și așa, în mai puțin de un deceniu, parcul consemna deja peste un milion de vizitatori. An după an, parcul și-a extins atât suprafața, cât și numărul exponatelor prezentate, acestea fiind într-o continuă creștere grație muncii derulate aici de pasionați și extrem de talentați artiști și ingineri care ”clonează” cele mai cunoscute capodopere ale creației umane de pe întreg cuprinsul globului pământesc.

minimundus5

În prezent, Parcul ”Minimundus” a devenit unul dintre cele mai căutate de acest fel din lume, contribuind din plin la economia locală dar și la dezvoltarea turismului într-una din cele mai frumoase regiuni din Austria.

Experimentul unei vizite la ”Minimundus” este oricând și pentru oricine, dar mai ales pentru cei care au crescut cu lecturile din minunatele aventuri descrise de Jules Verne, un vis împlinit: Ocolul Pământului în 80 de… minute ! O experiență similară, la scară redusă undeva la mai puțin mai mult de 80 de secunde, sperăm să fi reușit să vă oferim și noi, odată cu acest reportaj și, mai ales, cu imaginile sugestive care-l însoțesc.

minimundus3

minimundus6

minumundus8

minimundus9