Ultimul drum al ultimului Rege al României

Home Stiri la zi Ultimul drum al ultimului Rege al României
Ultimul drum al ultimului Rege al României

Mii de români au ieşit în stradă sâmbătă la Bucureşti pentru a asista la funeraliile fostului Rege Mihai I al României, care a murit în Elveţia la 5 decembrie la vârsta de 96 de ani. Pe parcursul ceremoniei, au fost auzite clopotele bisericilor din Bucureşti, iar participanţii la funeralii, mulţi cu lacrimi în ochi, au aruncat flori albe în timpul procesiunii, strigând ‘Regele Mihai’ şi ‘Jos comunismul’, scrie agenţia de presă Reuters.

Printre reprezentanţii caselor regale prezenţi la funeralii s-au numărat fostul Rege Juan Carlos al Spaniei, Prinţul Charles al Marii Britanii şi Regele Carl al XVI-lea Gustaf şi Regina Silvia ai Suediei, dar și lideri ai statului român, de la Președintele Klaus Iohannis și premieru Mihai Tudose, la șefii celor două Camere ale Parlamentului și numoeroși membri ai Guvernului.


Regele Mihai a fost înmormântat în urma unei ceremonii grandioase, la care au participat peste un milion de oameni și care a fost urmărită la tleviziune și pe Internet de alte zeci de milioane de oameni din țară și in întreaga lume. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai I a fist depus la necropola de la Mănăstirea Curtea de Argeș, sâmbătă seara, în aplauzele câtorva mii de oameni care au umplut curtea mănăstirii Curtea de Argeş, dar şi spaţiul din faţa noii catedrale.

Ceremoniile funerare din oraşul care găzduieşte Necropola Regală au avut un caracter privat. Au fost prezenţi în vechea şi în noua catedrală, la slujba de îngropare, respectiv la ceremonia religioasă a înhumării, doar membrii Familiei Regale şi rude ale fostului suveran. Cei aflaţi afară, oficialităţi locale, personalităţi prezente la ceremonie şi oameni simpli au putut să urmărească slujba transmisă în direct pe un ecran imens, amplasat în imediata apropiere a lăcaşului de cult. Ceremonia de înhumare, care s-a desfăşurat în noua catedrală aflată la câteva sute de metri de cea veche, a avut un caracter strict privat, în prezenţa membrilor familiei, fără posibilitatea de a fi urmărită video.


Sicriul regelui a fost scos din biserică în aplauzele mulţimii şi purtat de opt militari ai Regimentului 30 Gardă „Mihai Viteazul”. Deplasarea cortegiului funerar de la vechea catedrală, construită în secolul al XVI-lea de domnitorul Neagoe Basarab, la cea nouă, aflată încă în construcţie, s-a făcut printre două cordoane formate din preoţi şi militari cu torţe.

Salvele de tun trase în onoarea ultimului suveran al României, intonarea Imnului Naţional, a Imnului Regal, dar mai ales a Marşului Funebru de către fanfara militară, aplauzele miilor de oameni care au scandat numele regelui – toate acestea în momentul înhumării -, au generat o emoţie puternică, vizibilă pe feţele şi în gesturile celor prezenţi.

AGERPRES