Achiziția unor produse din afara țărilor europene constituie în prezent un lucru pe cât de ușor de făcut, mai ales prin utilizarea sistemului de cumpărături on-line, pe atât de dificil de finalizat, datorită faptului că în județul Hunedoara funcționează un singur oficiu poștal cu punct vamal, în municipiul Deva. Aici, datorită numărului mare de colete care trebuie procesate în fiecare zi, cozile care se formează zilnic pun oamenii în situația de a aștepta ore în șir pentru a putea intra în posesia coletelor. Pentru cei din Valea Jiului problema este și mai gravă, având în vedere că aceștia trebuie să facă un drum de 200 de kilometri pentru a intra în posesia unor pachete pentru care e necesară recepția după efectuarea procedurilor de control vamal.
Situația este cunoscută la nivelul autorităților, iar reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română spun că au disponibilitate pentru a înființa un Birou vamal la Petroșani, pentru a venit în sprijinul locuitorilor din zona de sud a județului. Problema i-a fost prezentată și administratorului public al județului Hunedoara, Costel Avram care și-a propus să intermedieze dialogul între instituțiile competente, astfel încât la Petroșani să poată fi deschis un punct vamal pentru ridicarea coletelor poștale non-UE. ”Cred că și aceasta este o problemă importantă pentru oameni și cred că ea poate fi soluționată. Am avut o discuție pe acest subiect cu directorul de la Poștă și am aflat că această chestiune a mai fost semnalată, dar nu s-a făcut și pasul următor. Cert este că din partea celor de la Poștă există disponibilitate pentru înființarea unui ghișeu cu punct vamal la Oficiul din Petroșani. Voi avea o discuție și cu colegii de la Consiliul județean, cu parlamentarii și cu cei de la Vamă astfel încât să găsim o soluție prin care, măcar o zi pe săptămână, coletele care au destinatari din zona Văii Jiului să poată fi vămuite și predate beneficiarilor la Petroșani și, în acest fel, să venim în sprijinul oamenilor scutindu-i de un drum până la Deva pentru aceste proceduri”, a declarat Costel Avram.
Problema ar putea fi rezolvată fără probleme, mai ales că în baza unei autorizații emise de Direcția Generală a Vămilor, Compania Națională Poșta Română a fost deja abilitată să îndeplinească formalități vamale în numele utilizatorilor de servicii poștale, în calitate de comisionar în vamă pentru activitățile de curierat rapid.