Expoziție foto Sergiu Vințan / ”Împreună în Europa”, un argument în instantanee despre locul României în Uniunea Europeană

Home Cultură Expoziție foto Sergiu Vințan / ”Împreună în Europa”, un argument în instantanee despre locul României în Uniunea Europeană
Expoziție foto Sergiu Vințan / ”Împreună în Europa”, un argument în instantanee despre locul României în Uniunea Europeană

Dincolo de argumentul politic al votului dat de români la alegerile europarlamentare din 26 mai, care confirmă dorința noastră de a fi parte a civilizației europene, tânărul fotograf Sergiu Vințan și-a propus să aducă în fața concitadinilor săi din Vulcan, prin intermediul unei inedite expoziții de fotografie, un alt tip de argumentație pentru dorința noastră de a fi europeni.

Astfel, prin cele câteva zeci de imagini prezentate în cadrul expoziției sugestiv intitulată ”Împreună în Europa”, al cărei vernisaj a avut loc sâmbătă, 1 Iunie 2019 la ”galeria de artă” amenajată în holul Cinematografului ”Luceafărul” din municipiul Vulcan, autorul ne prezintă câteva instantanee supebe surprinse în diverse orașe europene precum Viena (Austria), Dresda (Germania), Krumlov (Cehia) sau Sibiu (România), care ne fac să înțelegem că, privită dincolo de aspectul economic sau social, Europa este acum casa noastră comună pe care o putem descoperi în fiecare colț al acesteia.

Prin însăși alăturarea unor imagini care surprind locuri din mari metropole europene și orașe frumoase din România sau care prezintă preocupări ale oamenilor din Elveția și Austria, ori cele ale sătenilor din zonele rurale ale Văii Jiului, Sergiu Vințan ne arată că Europa este la fel de prezentă în Alpi sau în Carpați, în celebra stațiune austriacă Isghl cum este și în Parâng sau Retezat, la Straja sau la Pasul Vîlcan.

La vernisajul expoziției de la Vulcan a fost prezent și artistul fotograf Francisc Nemeth (membru AFIAP) unul dintre cei mai titrați artiști fotografi din întreaga lume, acesta fiind, de altfel, și unul din mentorii tânărului fotograf Sergiu Vințan. ”Mă bucur că iată, după 45 de ani de când eu fac fotografie găsesc în acest tânăr fotograf un pasionat al acestei arte căruia să-i pot preda ștafeta. Dincolo de mesajul pe care-l transmite prietenul meu Sergiu prin aceste imagini, găsesc în această expoziție o serie de imagini care pot fi prezentate cu succes la orice expoziție fotografică. Îl felicit pe mai tânărul meu coleg de pasiune și îi doresc o carieră plină de succes”, a spus maestrul Francisc Nemeth.

Aceasta este cea de-a doua expoziție personală a tânărului artist fotograf din Valea Jiului, ale cărui lucrări sunt deja apreciate și promovate în România dar și în mai multe țări europene, în mod special prin intermediul rețelei Instagram.

”Chiar dacă nu am ajunsă încă la vârsta necesară pentru a-mi exprima prin vot anumite convingeri, am încercat prin această expoziție, să aduc în atenție un mesaj al generației mele și anume acela că vrem să fim cetățeni europeni dar, în același timp, vrem să arătăm că Europa poate fi nu doar la Viena, Paris, Madrid, Londra sau Berlin, ci și la Sibiu, București, Iași, Cluj sau, de ce nu?, la Vulcan, Lupeni sau Petroșani”, spune Sergiu Vințan.

Expoziția ”Împreună în Europa” poate fi vizitată în fiecare zi, până în data de 15 iunie 2019, la Cinematograful ”Luceafărul” din municipiul Vulcan.