Unde și cum puteți obține o diplomă de calificare doar pe baza competențelor profesionale dobândite, fără un curs de specialitate?

Home Economie Unde și cum puteți obține o diplomă de calificare doar pe baza competențelor profesionale dobândite, fără un curs de specialitate?
Unde și cum puteți obține o diplomă de calificare doar pe baza competențelor profesionale dobândite, fără un curs de specialitate?

Cine, unde și cum poate obține o diplomă privind certificarea competențelor profesionale dobândite independent. Acesta a fost subiectul simpozionlui regional organizat la Petroșani de Autoritatea Națională pentru Calificări, instituție aparținând Ministerului Educației Naționale.

Evenimentul, găzduit în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Petroșani a avut  ca temă ”Învățarea non-formală și informală – concept operațional, 2019”. Cu acest prilej, la Petroșani a conferențiat  Raluca Râmboacă, coordonatorul Centrului Național de Acreditare al ANC București.

Printre invitați s-au aflat numeroși oameni de afaceri, interesați de acest subiect de actualitate, în condițiile în care piața muncii are o nevoie
stringentă de forță de muncă calificată.

Directorul geneal al cunoscutului centru local de acreditare a competențelor
profesionale Euro Jobs din Petroșani, Haralambie Vochițoiu apreciază că și în Valea Jiului, ca de altfel în mai toate regiunile țării, există foarte mulți oameni care au competențe profesionale în diverse activități, dobândite în mod autodidact de-a lungul vieții, dar care nu pot fi încadrați și plățiți ca muncitori calificați, pentru simplul motiv că nu au o diplomă care să le ateste aceste competențe. ”Pentru acești oameni, statul a creat această oportunitate de a-și putea certifica acele competențe pe care oamenii le au deja, fără a mai urma un curs de calificare sau recalificare, prin intermediul acestor centre de acreditare. Astfel, în baza acestei diplome, vor putea fi încadrați cu cu o calificare dovedită și, evident, vor putea fi plătiți mult mai bine de către angajatori”, spune Haralambie Vochițoiu.

Potrivit coordonatorului centrelor de acreditare ale Autorității Naționale de
Acreditare, Raluca Râmboacă, procedura este cât se poate de simplă: ”Oricine știe că are competențe profesionale, adică știe să presteze o anumită meserie pe care a învățat-o în mod independent și are nevoie de o diplomă care să-i ateste aceste competențe, vine la un Centru de acreditare, dă o probă de lucru în domeniul respectiv și un scurt interviu în fața unui evaluator autorizat de autoritatea noastră și poate primi un Certificat de competențe profesionale care-i atestă calificara în domeniul respectiv”, spune Raluca Râmboacă.

Aceasta a mai precizat, de altfel, că diplomele emise de Centrele de evaluare autorizate sunt recunoscute pe piața muncii, atât în România cât și, prin apostilare, în țările Uniunii Europene.

România are în prezent, 33 de centre e evaluare a competențelor profesionale autorizate să emită certificate de calificare în diverse domenii profesionale, unul dintre acestea fiind și Euro Jobs Petroșani. Lista completă a centrelor și profesiilor pentru care se poate obține o diplomă de calificare prin procedura evaluării competențelor este disponibilă pe situl Autorității Naționale de Calificare.