Potrivit deputatului Laurențiu Nistor, președintele Organizației județene a PSD Hunedoara, impozitarea pensiilor speciale mai mari de 10.000 de lei brut este o măsură de justiție socială și aceasta nu este în niciun caz o decizie impusă de nevoia de bani!
Drept argument în susținerea acestei idei stau, potrivit liderului PSD Huneodara chiar cifrele oficiale ale INS, care confirmă creșterea economică a României care a fost de 5% în primul trimestru. ”Este o performanță de 4 ori mai mare decât media de creștere economică a Uniunii Europene. Este remarcabil că economia continuă să crească sistemic, de la un trimestru la altul; în primul trimestru al acestui an creșterea este de 1,3% față de trimestru precedent”, spune deputatul Laurențiu Nistor.
În ceea ce privește pensiile speciale, acesta afirmă că două lucruri trebuie menționate: o dată – desființarea pensiilor speciale, așa cum susține USR, nu este posibilă. ”Decizia CCR 873/2010 spune negru pe alb că pensiile speciale nu pot fi desființate, întrucât pensia specială este un drept patrimonial, iar desființarea ar echivala cu un act de expropriere. În plus, nici o eventuală modificare a Constituției nu ar rezolva problema, pentru că acest drept patrimonial este instituit inclusiv prin deciziile Curții Europene a Drepturilor Omului și e garantat de Convenția pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, la care România este parte. Deci o eliminare a acestui drept ar echivala cu ieșirea României de pe calea Europeană”, spune Laurențiu Nistor.
Al doilea aspect menționat de liderul social-democrat din județul Hunedoara este faptul că ”în plus, față de inițiativele demagogice ale PNL ori USR care doreau impozitarea pensiilor doar pentru politicieni, Guvernul PSD are în vedere impozitarea TUTUROR PENSIILOR SPECIALE CARE DEPĂȘESC 10.000 LEI, astfel încât să se mai reducă din decalajul enorm dintre ”specialii” super-recompensați și oamenii obișnuiți. De aceea este o măsură de JUSTIȚIE SOCIALĂ. Cât privește nevoia de bani, remintesc faptul că vorbim de un calcul simplu care arată că nu este cazul. Astfel, veniturile bugetare ale anului 2019 sunt estimate la un minim de 319 miliarde de lei – echivalentul a 31% din PIB. La nivel maxim, impozitarea pensiilor speciale ar aduce 1 miliard de lei, adică 0,313% din total venituri”, precizează Laurențiu Nistor.
Parlamentarul hunedorean arară că, din aceste considerente, ”este clar că în niciun caz nu se poate vorbi de faptul că prin impozitarea pensiilor speciale s-ar acoperi vreo gaură la buget, așa cum stupid acuză USR sau PNL. În realitate, cheltuielile cu creșterile de pensii și salarii vor fi acoperite din încasările suplimentare înregistrate de ANAF, care în luna iunie a colectat cu 21% mai mulți bani decât anul trecut. Este efectul măsurilor de stimulare a economiei, prin investiții și scheme de ajutor de stat. Impozitarea pensiilor speciale este pur si simplu o măsură de justiție socială, așteptată de marea majoritate a românilor. O societate în care decalajele între cetățeni sunt foarte mari nu poate fi o societate dreaptă. Cei care muncesc și contribuie o viață la bugetul de pensii au sentimentul de nedreptate când văd pensiile speciale acordate unor categorii, care nu au participat în sistemul contributivității.”
Potrivit președintelui PSD Hunedoara, prin această măsură, Guvernul PSD dorește să impună măsuri ce aduc mai multă echitate și în această zonă. ”Cei care se opun acestei măsuri vor ca românii să fie în continuare împărțiți în două: cei care trăiesc mai bine ca în Vest și cei care nu au bani să-și cumpere mâncare și medicamente. Adică români de categoria I și români de categoria a II-a, iar PSD nu poate accepta așa ceva!”, a mai precizat deputatul Laurențiu Nistor.