Schitul Straja împlinește 20 de ani. Evenimentul va fi marcat prin Sfânta Liturghie Arhierească.

Home Cultură Schitul Straja împlinește 20 de ani. Evenimentul va fi marcat prin Sfânta Liturghie Arhierească.
Schitul Straja împlinește 20 de ani. Evenimentul va fi marcat prin Sfânta Liturghie Arhierească.

Actul propriu zis de naștere al Schitului din stațiunea turistică Straja Lupeni a fost semnat într-o binecuvântată zi de 23 octombrie Anul Domnului 1999. Pentru a marca acest fericit eveniment, „înainte prăznuirea” va fi săvârșită, după obiceiurile cultului liturgic marți, 22 octombrie 2019, începând cu ora 9:30 când la Schitul Straja se va oficia Sfânta Liturghie Arhierească.

Aceasta va fi oficiată de Preasfințitul Părinte GURIE, episcopul Devei și Hunedoarei, care va sluji la Schitul Straja, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la sfințirea bisericii Schitului Straja.

Potrivit slujitorului acestui lăcaș monahal, părintele Dimitrie Ivașco, pentru acest eveniment special au mai fost invitați la Straja și, cu voia lui Dumnezeu, unii vor fi prezenți la Sfânta Liturghie Arhierească:

  • I.P.S. TIMOTEI, Arhiepiscopul Aradului, cel care acum 20 de ani a târnosit și sfințit bisericuța de lemn a Schitului Straja. A anunțat că nu poate veni, a mulțumit și a transmis îmbrățișări și binecuvântari din toată inima.
  • Părintele Arhimandrit NESTOR de la Mănăstirea Hodoș Bodrog, care acum 20 de ani era exarhul mănăstirilor și schiturilor din eparhia care cuprindea pe atunci cele două județe, Arad și Hunedoara. Acesta a mulțumit de invitație, dar nu a confirmat că vine în mod sigur, invocând motive de sănătate.
  • Părintele Protosinghel DANIEL, primul stareț al Schitului Straja, în primii 10 ani, din 1999 și până în 2009, actualmente viețuitor la Mănăstirea Feredeu din județul Arad. Și dumnealui a mulțumit dar a spus că nu e sigură venirea dânsului, invocând motive de sănătate.
  • Părintele Arhimandrit VISARION, exarhul mănăstirilor și schiturilor din eparhia Devei și Hunedoarei. A confirmat venirea.
  • Părintele Protopop PETRACHE CREȚU, protoiereul de Petroșani. A confirmat venirea.

Clerici și credincioși, localnici și turiști, cu toții sunt invitați să participe la acest eveniment de suflet de la Schitul Straja. După Sfânta Liturghie toți participanții sunt invitați la o agapă frățească, care va fi oferită la Cabana Montana, în Straja, de către Ctitorul Schitului Straja, Emil Părău.