Plutonierul adjutant Robert Kulcsar, pompierul de onoare al anului 2019 în județul Hunedoara

Home Stiri la zi Plutonierul adjutant Robert Kulcsar, pompierul de onoare al anului 2019 în județul Hunedoara
Plutonierul adjutant Robert Kulcsar, pompierul de onoare al anului 2019 în județul Hunedoara

Un moment festiv emoționant a avut loc joi, 30 ianuarie 2020, în cadrul ședinței de bilanț al activității pe anul 2019 a Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Hunedoara. Este vorba despre decernarea titlului de ”Pompierul anului 2019”, care a revenit plutonierului adjutant Robert Kulcsar.

Decizia vine ca urmare a acțiunii prompte a acestuia, care a reuşit să salveze viaţa unui om aplicând corect şi la timp metodele de resuscitare. De altfel, omul salvat, Călin Ciora, şi salvatorul său s-au aflat astăzi împreună la ceremonia de decernare a distincţiei Pompierul de Onoare al anului 2019.

Pompierul Robert Kulcsar a participat alături de Bebe, ciobănescul german, specializat în căutare-salvare, al I.S.U. Hunedoara la un concurs de dresaj canin la Sibiu. Pe parcursul derulării probei de căutare a unei victime surprinse sub dărâmături unul dintre participanţi, în vârstă de 58 de ani, din Cluj, s-a prăbușit la pământ. Robert şi alţi colegi au evaluat victima, au constatat lipsa pulsului și au aplicat masajul cardiac reușind să-l ţină în viaţă pe Călin până la sosirea echipajelor de ajutor medical calificat. El a fost transportat de urgenţă la Spitalul din Sibiu unde medicii i-au montat pe cord 4 stenturi. Efectuarea masajului cardiac eficient a fost vital în menţinerea în viaţă a bărbatului și evitarea afectării cerebrale ca urmare a lipsei oxigenului. Călin Ciora și-a reluat viaţa și s-a reîntors la marea lui pasiune: câinii de căutare salvare.

Pentru intervenția sa salvatoare, plutonierul adjutant Robert Kulcsar a fost desemnat prin ordin al  inspectorului şef, drept pompierul de onoare al anului 2019 în județul Hunedoara.