Municipiul Lupeni a intrat de o bună perioadă de timp într-un amplu proces de dezvoltare. Au fost derulate numeroase proiecte prin care a fost reabilitată infrastructura rutieră, au fost reabilitate și modernizate parcurile, a fost modernizat iluminatul public ș.a.m.d., iar toate aceste lucrări au avut ca scop creșterea gradului de confort al locuitorilor și schimbarea imaginii publice a acestei localități devenită ea însăși, grație stațiunii turistice Straja, o destinație turistică.
Pentru a confirma acest statut, administrația publică locală din municipiul Lupeni și primarul Lucian Resmeriță știu desigur că mai sunt multe lucruri de făcut. Tocmai de aceea, numeroase proiecte de dezvoltare locală se află deja în derulare, iar alte și alte noi proiecte urmează să înceapă în cursul acestui an. În opinia primarului Lucian Resmeriță, toate acestea au ca scop dezvoltarea unui oraș turistic modern, cu un grad ridicat de confort pentru locuitori, care să atragă turiști, dar să constituie și un pol de interes pentru investitori, care să deschidă aici afaceri generatoare de locuri de muncă pentru cetățeni.
În rândul proiectelor de acest fel se înscrie și cel prin care autoritățile locale de la Lupeni își propun în primul rând să elimine disconfortul estetic generat de starea uneia dintre clădirile din plin centrul localității. Este vorba despre blocul de pe strada Liliacului nr. 2 (situat în imediata vecinătate a magazinului Lidl), cunoscut drept ”blocul partidelor” deoarece, după 1990, aici au fost găzduite ani de zile sediile principalelor organizații politice din Lupeni. Blocul se află în patrimoniul public al municipalității, însă lipsa de utilitate a acestuia din ultimul deceniu și lipsa fondurilor necesare pentru reabilitare, au condus la o degradare continuă a acestuia. Pentru a ”masca” starea acestui bloc, situat în plin centrul orașului, autoritățile au adoptat în ultimii ani o soluție de avarie, respectiv îmbrăcarea acestei clădiri cu un mash cu mesaj publicitar, prin care este promovată stațiunea Straja.
Soluția, așa cum spuneam, a fost una temporară, iar primarul municipiului Lupeni spune că, în acest an, clădirea de pe str. Liliacului nr. 2 va fi supusă unui amplu proces de reabilitare. ”Blocul de pe strada Liliacului nr.2 se află într-o avansată stare de degradare. Am încercat mai multe soluții pentru renovarea acestuia și mă bucur că, în cele din urmă, am reușit să identificăm resursele financiare necesare pentru a-l reabilita, pentru că el se află într-o zonă centrală și aruncă o pată urâtă asupra orașului nostru. În curând vom începe însă implementarea unui proiect care vizează reabilitarea acestei clădiri. Vom realiza aici lucrări de reparații la acoperiș, fațadă, vor fi schimbate ușile și geamurile. Reabilitarea acestei clădiri face parte din proiectele aflate în derulare pentru dezvoltarea municipiului Lupeni”, a declarat Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni.
În același timp, primarul municipiului Lupeni spune că în situații aproape similare se află multe alte blocuri de locuințe din municipiul Lupeni. Doar că acestea fiind în proprietate privată a cetățenilor, administrația locală nu poate interveni în reabilitarea acestora, ci poate doar acorda sprijin asociațiilor de proprietari în vederea atragerii de fonduri europene și de cofinanțare a acestora. ”Știm că în municipiul Lupeni sunt probleme cu aspectul estetic al multor blocuri de locuințe. Doar că, pentru a putea atrage fonduri pentru reabilitarea acestora, pentru izolare termică, pentru acoperișuri, pentru refacerea rețelelor de utilități, nu se poate face nimic în lipsa asociațiilor de proprietari și în lipsa unei cote parte de finanțare din partea proprietarilor. Pentru acestea, trebuie să găsim soluții împreună cu cetățenii care sunt proprietari ai acestor blocuri. Sigur că ne dorim foarte mult să dezvoltăm municipiul Lupeni și toate proiectele derulate au ca obiectiv creșterea gradului de confort pentru cetățenii noștri, pentru că ne dorim cu toții să devenim un oraș turistic modern, ne dorim ca turiștii să găsească aici un oraș curat, atractiv, modern, iar toate acestea vor putea atrage și investitorii. Să știți că nimeni nu vine să își investească banii într-o zonă săracă, nedezvoltată, fără perspective. Tocmai de aceea scopul nostru este să reușim, prin tot ceea ce facem, să transformăm orașul nostru astfel încât să atragem investitorii, să creăm locuri de muncă, să ne aducem tinerii acasă. Iar pentru toate acestea, avem nevoie, desigur, și de sprijinul dar și de implicarea directă a cetățenilor, cărora noi, ca administrație, le acordăm tot sprijinul”, a mai precizat primarul Lucian Resmeriță.
În ceea ce privește blocul de pe str. Liliacului nr. 2, după ce acesta va fi complet reabilitat, edilii vor analiza și cum poate fi acesta redat în folosință publică și ce destinație vor avea spațiile din această clădire.