Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri a lansat în dezbatere publică proiectul unui act normativ care prevede acordarea ajutorului de stat, pe anul 2020, pentru Minele Lupeni si Lonea, cele două subunități din cadrul CEH care se află pe program de închidere.
Inițial, la recomandarea unui institut de cercetări din Polonia dar și a unui studiu realizat de specialiști ai INSEMEX Petroșani, s-a stabilit că aceste exploatări miniere trebuie să-și continue activitatea productivă până la epuizarea cărbunelui din abatajele deschise. Potrivit estimărilor, acest program ar fi urmat să se deruleze până în anul 2024.
În documentul lansat în dezbatere publică se prevede însă că, potrivit Planului de Închidere al EM Lupeni și EM Lonea, actualizat de către actualul management al CEH, termenele stabilite pentru încetarea activității și închiderea celor două exploatări miniere a fost devansat după cum urmează:
- pentru EM Lonea, până la finele anului 2020;
- pentru EM Lupeni, până la finele anului 2021;
Senatorul social-democrat Cristian Resmeriță apreciază că noua situație este una cel puțin reprobabilă, mai ales în contextul actual, reflectând incompetența și lipsa de viziune a actualei conduceri a CEH, urmând să aibă consecințe foarte grave pentru salariați și familiile acestora, dar și pentru viața economică și socială a celor două localități.
”În timp ce toată România se luptă cu fenomenul Coronavirus, incompetentul Cristian Roșu, administratorul special al Complexului Energetic Hunedoara și campionul pontajelor fictive, Dioane Samuel, directorul general al Complexului Energetic Hunedoara ” luptă” SĂ ÎNCHIDĂ exploatări miniere. Este reprobabil ceea ce se întâmplă ! Am luptat, alături de mai mulți colegi din Parlament, alături de Sindicatul Muntele și Sindicatul Meridian să oprim închiderea Exploatărilor Miniere Lonea și Lupeni, reușind să convingem Ministerul Energiei și Uniunea Europeană de justețea acestei decizii, fapt care a salvat locurile de muncă pentru mii de oameni. Ce face acum actuala conducere a Complexului Energetic Hunedoara nu e decât încă o demonstrație de incompetență managerială. Roși și Dioane ne arată că nu au nici o viziune, nici un program, că nu țin cont nici măcar de Studiul INSEMEX și Studiul GIG privind punerea în siguranță a subteranului celor două mine. Mai grav este că decizia de a devansa termenul de închidere al acestor mine va lăsa oamenii fără locuri de muncă”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.
Potrivit documentului aflat în dezbatere publică, pentru activitatea de închidere a minelor de la Lonea și Lupeni în 2020, respectiv 2021, Complexul Energetic Hunedoara va beneficia de un ajutor de stat în suma de 109.172.000 lei, în următoarea structură:
– costuri de închidere subterana – 63.396.000 lei;
– costuri cu plăți compensatorii – 10.788.000 lei;
– costuri cu reconversia profesională – 1.520.000 lei;
– costuri legate de reabilitarea fostelor exploatări miniere – 33.468.000 lei.
Ajutorul de stat în sumă totală de 109.172 mii lei pentru anul 2020, urmează să fie suportat integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, aprobat pe anul 2020.