Așa îți slăbești sistemul imunitar! Ce să NU faci dacă vrei să rămâi sănătos!

Home Stiri la zi Așa îți slăbești sistemul imunitar! Ce să NU faci dacă vrei să rămâi sănătos!
Așa îți slăbești sistemul imunitar! Ce să NU faci dacă vrei să rămâi sănătos!

Făcând referire la epidemia de gripă și pandemia de coronavirus, medicii reamintesc încă o dată cât de important este un sistem imunitar sănătos. Cu toate că acesta nu te poate proteja de absolut toți germenii și virusurile, există câțiva pași pe care îi poți face pentru a-l ajuta să fie mai puternic. 

Elementele de bază, precum somnul suficient și o alimentație corectă sunt esențiale, dar există și alte lucruri care pot avea un impact major. De la crizele de râs, până la o casă murdară, exista o mulțime de aspecte care îți pot influența sistemul imunitar atât în mod pozitiv, cât mai ales negativ.

Iată ce îți poate afecta sistemul imunitar:

O casă prea curată

Când vine vorba despre lucruri surprinzătoare care pot dăuna imunității, probabil nu te-ai gândit că printre ele se numără și curățenia făcută în exces. 

Experții sunt de părere că o locuință prea curată poate fi, de fapt, dăunătoare pentru sănătate. De ce? Cheia pentru un sistem imunitar bun este să ai expunere la o cantitate rezonabilă de bacterii, în caz contrar el nu va ști cum să răspundă. 

Supraprotejarea te face vulnerabil la „atacuri” ale oricărui microb sau virus care trăiește în afara mediului pe care ți-l creezi prin folosirea înălbitorului și a substanțelor chimice.

Singurătatea

Un studiu din 2015 a arătat ca izolarea socială este legată de schimbările sistemului imunitar. Steve Cole, principalul autor al cercetării, a observat ca atunci când participanții se simțeau singuri, aveau niveluri semnificativ mai mari de norepinefrină în sânge. 

În situații de viață și moarte, noradrenalina curge prin sânge și închide funcțiile imunitare. Între timp, crește producția de celule albe.

Mediul în care trăiești

Expunerea la bacteriile din afara casei ori chiar lipsa lor afectează imunitatea. De exemplu, o persoană care trăiește în mediul rural, la fermă, și este expusă la o gama mai largă de microbi, va fi mai sănătoasă decât cele care au crescut în mediul urban. 

Explicația este simplu de înțeles: sistemul imunitar va fi mai bine format, așa că va ști cum să reacționeze în cazul unei contaminări.  

Prea mult sport

Nu este un secret faptul ca sportul ajută la menținerea unui organism sănătos. Totuși, experții spun că prea mult sport are fix efectul opus. Se pare că multe sesiuni de antrenament îngreunează funcționarea sistemului imunitar. 

Deci, cât sport e recomandat să faci săptămânal? În ceea ce privește activitatea aerobică, specialiștii susțin că indicat este să faci exerciții ușoare (mers rapid, înot, antrenamente făcute acasă) timp de 150 de minute pe săptămână și 75 dacă acestea presupun un consum mai ridicat de energie (alergat, fotbal, ciclism sau dans). 

Ca obiectiv general, este indicat să ai minim 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi. Poți insă să obții mai multe beneficii pentru sănătate dacă faci mișcare mai mult de 300 de minute săptămânal, folosind echipamentele potrivite. Dacă nu ai încă cele necesare,  vezi aici o mulțime de articole sportive și aparate fitness ideale pentru a face sport în locuința ta.

Igiena orală

Factorii de risc, cum ar fi boala parodontală, cariile și infecțiile orale, activează sistemul imunitar, a cărui primă linie de apărare, celulele albe, sunt eliberate în sânge. Ele lucrează pentru a combate aceste boli, dar dacă nu se intervine cu ajutor specializat și infecțiile nu sunt tratate, imunitatea poate fi compromisă și slăbită în timp.

Pe lângă acestea, specialiștii susțin că alcoolul în exces, gândurile negative, stresul cronic, medicamentația, nicotina și pierderea unei ființe dragi au o influență majoră asupra felului în care funcționează sistemul imunitar. Din fericire, asupra multora dintre acestea deții controlul și poți schimba lucrurile astfel încât să te menții sănătos.

Sursa foto: Shutterstock.com