Peste 200 de hectare de litieră de pădure și 15 hectare de vegetație uscată au fost afectate de 14 incendii izbucnite, ieri, pe teritoriul județului Hunedoara, se arată într-o informare a ISU Hunedoara. Pentru limitarea înaintării arderilor, care au afectat inclusiv coronamentul pădurii, și-au unit forțele peste 200 de pompieri, lucrători silvici din cadrul ocoalelor Valea Orăștiei și Geoagiu, membri ai Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență și voluntari cu mașini de teren ai Travel Raid Orăștie.
Intervenția terestră a fost susținută de un elicopter al Inspectoratului General de Aviație care a acționat cu sistemul de stingere (bambi bucket – cu capacitate de 3.000 de litri) pentru stingerea incendiului de litieră produs în pădurea aparținând localității Lăpugiu de Jos. Aici incendiul a pârjolit 75 de hectare de fond forestier.
Alte 25 de hectare au ars la Panc, 20 de hectare la Abucea, 15 hectare la Lăpugiu de Sus, 7 hectare la Ghelari, 5 hectare la Runcu Mare, 20 de hectare la Rișculița, 10 hectare la Panc, 3 hectare la Rișculița, 10 hectare la Teliuc și 16 hectare la Sibișel – Cucuiș.
În special în zonele Lăpugiu de Jos și Sibișel – Cucuiș accesul la zonele incendiate a fost extrem de dificil, fiind nevoie de sprijinul pădurarilor și voluntarilor cu autoturismele off road.
Pentru limitarea propagării arderii la pădurea din Sibișel s-a realizat un dispozitiv de stingere alcătuit dintr-un rezervor cu capacitate de 1 tonă și 8 bidoane cu capacitate de 20 de litri fiecare. Aceste echipamente au fost transportate cu autoturismele de teren până în proximitatea arderii. În pericol de a fi distruse de incendiu au fost și 6 locuințe și cabane din Sibișel. Pompierii Detașamentului Orăștie cu ajutorul unei autospeciale cu capacitate medie au reușit să protejeze aceste construcții.
Concomitent cu aceste operațiuni s-au executat și manevre cu forțe asupra focarului ce au acționat atât prin metoda înăbușirii cât și a realizării unor fâșii de protecție prin demineralizare.
Incendiile de litieră din pădurile din Lăpugiu de Sus și Sibișel sunt active și astăzi. 19 pompieri ai Secției Ilia, sprijiniți de elicopterul IGAv dislocat pentru această misiune de la unitatea din Iași, intervin pentru stingerea arderii din Lăpugiu de Sus, în timp ce peste 30 de pompieri, pădurari și voluntari, membri ai organizației off road, acționează la Sibișel.
Cel mai probabil incendiile de litieră de pădure și vegetație uscată au fost generate de fermierii sau proprietarii de terenuri care au aplicat focul deschis pentru igienizarea terenurilor.
Pe numele unui bărbat de 67 de ani și a unei femei de 54 de ani din Sibișel, Poliția Orăștie a întocmit dosar penal pentru comiterea infracțiunii de distrugere prin incendiere din culpă, documentând faptul că aceștia au utilizat focul în grădina proprie, situată în apropierea pădurii, fără a lua măsuri de prevenire a propagării arderii. În condiții atmosferice caracterizate de vânt puternic arderea s-a extins la pădure și a fost la un pas să distrugă locuințe și cabane din localitate. Prejudiciul urmează să fie stabilit de proprietarul pădurii, Ocolul Silvic Geoagiu.
Reprezentanții ISU Hunedoara reamintesc fermierilor sau proprietarilor de terenuri care utilizează focul deschis pentru igienizarea terenurilor, că riscă amenzi de până la 2.000 de lei, dosar penal și sistarea subvențiilor din partea APIA.