Ministrul de Interne Marcel Vela promite sprijinul Guvernului pentru comunitățile din Valea Jiului afectate de inundații

Home Stiri la zi Ministrul de Interne Marcel Vela promite sprijinul Guvernului pentru comunitățile din Valea Jiului afectate de inundații
Ministrul de Interne Marcel Vela promite sprijinul Guvernului pentru comunitățile din Valea Jiului afectate de inundații

Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela este primul oficial guvernamental care a ajuns în această după-amiază în zonele inundate din Valea Jiului. Acesta a declarat că au fost luate imediat măsuri complementare atât pentru siguranța oamenilor afectați de viituri cât și pentru diminuarea pagubelor produse de revărsarea Jiului de Vest care a afectat localitățile Lupeni, Valea de Brazi, Uricani, Câmpul lui Neag, și Aninoasa.

Încă din prima parte a zilei de vineri, 26 iunie, la solicitarea prefectului de Hunedoara, Vasilică Potecă, Ministerul Afacerilor Interne a trimis spre Valea Jiului un număr de trei elicoptere care au supravegheat întreaga zonă și au transmis autorităților locale importante și utile informații de ansamblu asupra dezastrului produs noaptea trecută și în această dimineață.

Ministrul afacerilor interne, Marcel Vela și prefectul județului, Vasilică Potecă, s-au deplasat în punctele „fierbinți” ale potopului și au discutat cu oamenii. De asemenea, le-au transmis autorităților locale să trimită în următoarele două zile către Instituția Prefectului-Județul Hunedoara o primă estimare a pagubelor produse de viitură. Ministrul Marcel Vela a dat asigurări că urmează ca, în regim de urgență, Guvernul României să aprobe o ordonanță de urgență pentru alocarea fondurilor necesare sprijinului locuitorilor și al autorităților pentru eliminarea distrugerilor provocate în infrastructura localităților din vestul Văii Jiului.

Potrivit informațiilor primite de la ISU Hunedoara, primele evaluări asupra situației din Valea Jiului arată că au fost evacuați peste 300 de locuitori, fiind distruse numeroase poduri și podețe. De asemenea au fost inundate aproape 350 gospodării și terenuri din toate localitățile din zona de vest a Văii Jiului.

La această oră, pompieri, jandarmi, drumari și muncitori ai Apelor Române și ai operatorului de apă din Valea Jiului acționează cu efective mărite pentru evacuarea apelor din gospodării și pentru degajarea căilor rutiere afectate de viitură, mai ales a Drumului Național 66 A – Petroșani – Câmpul lui Neag – distrus de viitură pe o importantă porțiune.

La această oră, apele au început să se retragă, acestea fiind sub cotele de atenție în toate punctele de măsurare, însă CODUL ROȘU de alertă pentru inundații rămâne în vigoare pentru vestul Văii Jiului până la miezul nopții.