La bucurie dar și la necaz, un sportiv adevărat face ceea ce știe el mai bine. Așa s-a întâmplat, în aceste zile și cu apreciatul temerar sportiv al Văii Jiului, Avram Iancu, greu încercat în ultimul an de pierderea surorii sale Emilia Simona (de 58 de ani) dar și a fratelui Viorel Iancu (trecut la cele veșnice săptămâna trecută, la numai 51 de ani). În memoria lor, Avram Iancu și-a propus să doboare o altă barieră sportivă, anume aceea de a înota, preț de o zi întreagă pe Dunăre, pe o distanță de 120 de kilometri în lacul de acumulare de la Porțile de Fier I. Evenimentul a avut loc chiar de Ziua Marinei, celebrată în România pe 15 august, o dată de referință și în calendarul creștin: Sf. Maria.
”Am luat startul în data de 14 august 2020, începând cu ora 3 dimineața în amonte de Moldova Nouă cu destinația peste aproximativ 120 de km, până la celebrul baraj Porțile de Fier I. Timp estimat al înotului: 30-35 de ore. Sper ca finishul să fie chiar de ZIUA MARINEI. În cadrul acestui efort NON STOP urmăresc următoarele obiective în următoarea ordine:
1- propriul record de timp bătut: 17 h 54 + minim 1 minut în plus
2- propriul record de distanță bătut: 62 km + minim 1 km în plus
3- atingerea unui timp de înot încontinuu de 24 de ore
4 – parcurgerea înot a unei distanțe de 100 km
5 – parcurgerea înot a întregii distanțe propuse, ( 120 km)
6 – am învățat în viață să nu fentez istoria. Îmi trăiesc plenar viața. Și am mai învățat că istoria se scrie cu brațele, de către noi, cei vii. Și cât timp sunt viu… BRAȚELE MELE VOR FI ACOLO!
7 – de Ziua Marinei să audă toată lumea că prin țara noastră trece un fluviu măreț ce se varsă în Marea Neagră, printr-o delta la fel de măreață. Să păstrăm apele curate! Și să nu uităm: APA ÎNSEMNA VIAȚĂ!”, a declarat, la startul cursei, Avram Iancu.
Din păcate, o furtună zdravănă, cum rar le-a fost dat să vadă coechipierilor sportivului nostru, darămite să o și înfrunte, a făcut ca întreaga echipă de pe apă sa fie „suflată” în mod ireversibil la mal din lipsa unei flote corespunzătoare. Aventura aceasta a lui Avram Iancu, deși nu s-a materializat conform dorințelor sale, s-a încheiat totuși cu o performanță de ordin personal: ”Am reușit să parcurg aproximativ 63 de km în aproximativ 16 ore, într-o apă foarte caldă (27 de grade Celsius). Am realizat doar un personal best la distanță; cu un km mai mult ca la Canalul Mânecii. Am avut alături o echipă mai mult decât minunată. Totul a decurs impecabil până când s-a dezlănțuit potopul. Mulțumesc echipei, formată din Bogdan Zurbagiu, Mihai Badea, Sergiu Hălăucă, Marc Neculaie, Dan Pârjoală, Dan Ardelean, Ioan Cordea și partenerilor CANAH, Casa Alex Caransebeș, Pensiunea Danubia și Adarco Invest. Viorel Iancu și Emilia Simona, veșnică amintire !”, a declarat, la finalul cursei, sportivul Avram Iancu.
Reamintim că actualul record național de anduranță la înotul în ape libere îi aparține aceluiași brav înotător din Petroșani, Avram Iancu. Recordul datează din 30 august 2016 când Iancu a traversat în mod oficial Canalul Mânecii, realizând cea mai lungă sesiune de înot românească: 17 h 54 de minute în care a înotat o distanță de 62 de kilometri forțat de curenții marini, foarte puternici, care aproape că i-au dublat distanța pe care o avea de parcurs, dintre Anglia și Franța.
În anul următor (2017) Avram Iancu a reușit o premieră mondială și o performanță unică prin parcurgerea înot a întregului curs al Dunării, fără costum de neopren și labe de înot, în 89 de zile ( fără nicio zi de pauză) realizând o medie zilnică de 31 de kilometri. În urma acestei performanțe s-a făcut o nominalizare istorică pentru România de către World Open Water Swimming Asociation, cu sediul în California. Pentru prima dată în istoria României, un înotător român a fost nominalizat la cel mai frumos titlu: Avram Iancu- Man of The Year 2017 .