Faptul că apa de la robinet este, în regiunea Văii Jiului, una dintre cele mai bune din țară este deja o chestiune de notorietate. Obișnuiți cu un nivel ridicat al calității apei potabile, pentru marea majoritate a abonaților Apa Serv Valea Jiului a constituit un semn de întrebare faptul că, de mai bine de o lună, apa de la robinet parcă nu a mai avut același gust ca înainte. Reprezentanții companiei de apă recunosc la rândul lor acest lucru, iar explicația este una cât se poate de simplă: ”După ploile din luna iunie și inundațiile care au urmat, apa din barajul de acumulare de la Valea de Pești, din care se alimentează toate cea mai mare parte a abonaților noștri din centrul și vestul Văii Jiului a avut o turbiditate foarte mare, cu un indicator pe care noi nu l-am mai înregistrat în stația de tratare de la Valea de Pești până în acum. În acest condiții, a fost sistată furnizarea de apă potabilă din această sursă, stația de la tratare de la Valea de Pești fiind alimentată din celelalte două captări pe care le avem în zonă, respectiv Lazăru și Buta. Pentru că și acolo au fost probleme în urma ploilor și inundațiilor, am fost nevoiți ca în cursul lunii iulie să lucrăm cu mai mult reactiv, astfel încât să nu existe probleme în ceea ce privește compoziția fizico-chimică și bacteriologică a apei pe care am furnizat-o cetățenilor. Desigur, asta a condus la unele modificări în ceea ce privește gustul apei de la robinet, pentru că după cum se știe, gustul apei din barajul de la Valea de Pești este unul inconfundabil și tocmai de aceea este atât de apreicat de consumatorii noștri”, a declarat
Cristian Ionică, directorul general al Apa Serv Valea Jiului.
Acesta arată că, mai bine de o lună de zile, apa din barajul de la Valea de Pești a avut în continuare o turbiditate extrem de mare și nu a putut fi utilizată ca sursă de alimentare în uzina de apă de la Valea de Pești a operatorului acestui important serviciu de utilitate publică. Vestea bună este că, începând cu finalul lunii august, lucrurile s-au mai îndreptat și a fost posibilă reluarea progresivă a alimentării uzinei de apă din zona de vest a Văii Jiului din barajul de la Valea de Pești.
În altă ordine de idei, vizavi de situațiile care au mai fost semnalate de abonații operatorului de apă potabilă din Valea Jiului, cu privire la culoarea apei de la robinet, îndeosebi la reluarea furnizării serviciului după întreruperile cauzate de avarii sau după restricțiile impuse de lucrările care au loc în cadrul programului european de investiții în reabilitarea și modernizarea rețelelor de apă și canalizare din Valea Jiului, directorul general al Apa Serv Valea Jiului dă asigurări că acestea pot apărea în anumite zone, dar că ele nu pun sub nici o formă în pericol siguranța consumatorilor. ”Am explicat de fiecare dată că, acolo unde trebuie să sistăm, temporar, furnizarea apei potabile pentru diverse lucrări, chiar dacă înainte de reluarea furnizării apei avem obligația de a spăla instalația și facem cu toată responsabilitatea acest lucru, pe conductele secundare din blocuri, care sunt și ele cu o vechime destul de mare, se pot produce situații în care, pentru câteva minute după ce se reia furnizarea apei, la robinet să curgă o apă ceva mai colorată. Dar asta se întâmplă destul de rar și pentru o foarte scurtă perioadă de timp. Chiar și așa, noi am făcut și facem apel la abonații noștri ca, atunci când sesizează astfel de situații, să ne anunțe pentru a trimite imediat laboratorul nostru de analize a calității apei. Vreau să vă spun că nu am avut niciodată probleme legate de calitatea apei de la robinet acolo unde ni s-a solicitat de către abonați preluarea de probe pentru analize”, explică directorul general al ASVJ, Cristian Ionică.
Potrivit ultimului buletin de analiză a apei potabile din Valea Jiului, publicat săptămânal de Apa Serv pe situl propriu, calitatea apei potabile livrate consumatorilor din Valea Jiului se încadrează în limitele legale la toți parametri. Iar, odată cu reluarea furnizării apei potabile din barajul de la Valea de Pești, și gustul apei de la robinet este acela cu care locuitorii din Valea Jiului s-au obișnuit.