Este nevoie de schimbări de politici pentru a înțelege și exploata potențialul Industriei 4.0 în regiunile Europei – aceasta este principala concluzie a studiului realizat în cadrul proiectului „Regiuni Digitale – politici regionale care adoptă principiile Industriei 4.0 pentru digitalizare”, la care Regiunea Vest, prin Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest, este parteneră alături de alte șapte regiuni europene.
Cele opt regiuni europene lucrează împreună la adaptarea politicilor de inovare pentru a sprijini specializarea inteligentă în industriile de prelucrare, ca rezultat al trendului global Industria 4.0 – cea de-a patra revoluție industrială și soluțiile sale care se află la intersecția dintre transformarea digitală și capacitățile industriale avansate. Astfel, în cadrul proiectului a fost realizată o analiză, în fiecare regiune, privind aspectele care ar facilita adoptarea principiilor I4.0 în IMM-uri, cum ar fi: disponibilitatea facilităților, inițiativelor și ecosistemelor legate de I4.0, programe de sprijin, forța de muncă și abilitățile viitoare necesare I4.0.
A avut loc un sondaj privind I4.0 în rândul întreprinderilor producătoare, la care au răspuns 230 de companii din toate regiunile, în principal întreprinderi mici.
Cele opt regiuni partenere sunt: Oberfranken (Germania – DE), Slovenia Centrală (Slovenia – SL), Espace Mittelland-Cantonul Berna (Elveția – CH), Regiunea Border (Irlanda – IE), Regiunea Centro (Portugalia – PT), Cantabria (Spania – ES), Varna (Bulgaria – BG) și Regiunea Vest (România – RO).
Prin intermediul analizei au fost identificate lacune, dar și oportunități în politicile regionale și naționale de inovare, folosind o metodologie comună. Aceasta permite o comparație obiectivă între regiuni și prezintă aportul proiectului în schimbarea politicilor.
Rezultatele sunt similare în cele opt regiuni europene: cunoașterea I4.0 este scăzută, gradul de conștientizare a sprijinului și finanțării legate de I4.0 este scăzut și multe întreprinderi se confruntă cu provocări privind resursele pentru a profita de I4.0.
Sondajul a arătat următoarele despre companii:
- Cunoștințe despre conceptul I4.0: 60% au cunoștințe reduse;
- Motivația pentru a face față provocării I4.0: importante sunt noile produse/ servicii (RO, SI, IE) și, de asemenea, creșterea productivității (84% PT, 78% DE, CH). Îmbunătățirea calificărilor a fost, totodată, privită ca fiind cheie;
- Provocări în legătură cu I4.0/ transformarea digitală: majoritatea respondenților consideră că nu au suficient timp, competențe, resurse sau cunoștințe pentru a investi în digitalizare;
- Strategie digitală: peste 65% nu au o strategie digitală în afacerea lor;
- Conștientizarea sprijinului: 60-70% nu cunosc inițiative care să susțină I4.0 sau transformarea digitală. De remarcat au fost procentele sondajelor din mai multe regiuni care susțin că nu este nevoie de sprijin pentru I4.0 (88% DE, 74% PT, 60% RO, 33% SI);
- Conștientizarea finanțării: cei mai mulți dintre respondenți nu au informații despre finanțarea I4.0.
Obiectivul proiectului „Regiuni Digitale – Digital Regions” este creșterea cu 15%, până în anul 2022, a numărului de IMM-uri din industria prelucrătoare care cooperează cu alți actori din zona de cercetare, dezvoltare și inovare (CDI) din regiunile participante pentru a integra soluții ale I4.0.
Ținta este totodată dezvoltarea unor instrumente care să răspundă mai bine nevoilor I4.0 din regiunile partenere, având în vederea finanțările aferente perioadei 2021-2027.
Inițiativa va aduce beneficii ecosistemului de inovare al fiecărei regiuni, mai precis, factorilor de decizie în domeniul inovării, IMM-urilor care utilizează soluțiile I4.0, furnizorilor de servicii I4.0, universităților și centrelor CDI.
Valoarea totală a proiectului este de 1,6 milioane euro, bugetul alocat Regiunii Vest fiind de 97.000 de euro. Este finanțat prin Programul Interreg Europe 2014-2020.
„Digital Regions” a debutat în 1 august 2019 și se derulează pe o perioadă de 42 de luni.