Europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, PPE) a salutat semnarea, luni, 14 septembrie, la Beijing, a Acordului UE-China privind protejarea produselor cu indicații geografice (IG). „În contextul unei relații UE-China care devine din ce în ce mai dificilă, semnarea Acordului UE-China privind indicațiile geografice este un progres binevenit. Deși China îi dă UE suficiente motive de a o clasifica rival sistemic, cred că este foarte important să consolidăm colaborarea constructivă. Comerțul si investițiile sunt primordiale când proiectăm o relație de parteneriat între cei doi giganți globali. Partenerii vor trebui însă sa respecte atât regulile multilaterale, cât și un echilibru al intereselor proprii”, a afirmat Winkler, la Bruxelles, în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei pentru comerț internațional (INTA) a Parlamentului European, de raportor al acestei comisii în dosarele UE-China și responsabil al dosarului referitor la Acordul UE-China privind IG.
Iuliu Winkler a arătat că, prin acest prim tratat comercial încheiat între UE și China, mărfurile europene cu indicație geografică vor fi protejate pe piața chineză împotriva falsificărilor, imitației și a fraudării. ”Acest acord este important datorită faptului ca este primul tratat pe probleme comerciale dintre UE și China, reprezentând astfel un pas important în relația bilaterală. UE are reputație globală pentru produsele cu indicație geografică protejată, produse agroalimentare cu o valoare și calitate ridicată. Astăzi, multe dintre aceste produse europene se confruntă cu mari provocări în China, aducând pierderi economice semnificative producătorilor din UE. Acest acord permite protejarea faimoaselor și valoroaselor noastre produse cu indicație geografică pe piața chineză împotriva falsificărilor, imitației și fraudării. Pe lângă protecția atât de necesară pe care acest acord o va aduce sectorului agricol european, acesta transmite, de asemenea, un mesaj politic puternic lumii, că UE și China sunt capabile să ajungă la un acord cu privire la relațiile comerciale bilaterale și să își îndeplinească angajamentele bilaterale atunci când sunt prezente interese comune”, a explicat vicepreședintele INTA.
Potrivit acestuia, de la intrarea în vigoare, acordul asigură protecție, într-o primă fază, pentru o listă de 100 produse IG europene și 100 produse IG chineze. Într-o a doua fază, în termen de patru ani, 175 de produse IG suplimentare atât din UE, cât și din China, vor urma a fi protejate. IG-urile cuprinse în aceste liste vor beneficia de un nivel foarte ridicat de protecție fie că e vorba despre produse alimentare, fie vinuri și băuturi spirtoase.
”Acest acord susține interesul producătorilor și exportatorilor europeni. Vreau să subliniez importanța implementării eficiente și a aplicării corecte a acestuia. Cred că determinarea INTA de a monitoriza și analiza aplicarea corectă a acordului va face o diferență importantă în ceea ce privește eficiența implementării. Aș mai sublinia importanța IG în cadrul discuției mai ample privind drepturile de proprietate intelectuală și că este vital să acordăm atenție eforturilor îndreptate spre combaterea produselor contrafăcute”, a adăugat Winkler.
Negocierile pentru un acord UE-China privind IG au fost încheiate pe 6 noiembrie 2019, la Beijing, la 9 ani de la lansarea lor. Pe 20 iulie 2020, Consiliul a adoptat decizia privind semnarea acordului.
Având mai mult de 3.300 de denumiri înregistrate ca indicații geografice, UE urmărește să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale.