Rezultatele finale ale alegerilor locale din municipiul Petroșani

Home Politică Rezultatele finale ale alegerilor locale din municipiul Petroșani
Rezultatele finale ale alegerilor locale din municipiul Petroșani

Liberalul Tiberiu Iacob Ridzi a reușit să-și adjudece cel de-al cincilea mandat în fruntea municipiului Petroșani, la scrutinul electoral din 27 septembrie 2020, însă e de așteptat să nu poată constitui o majoritate politică în jurul PNL în viitorul Consiliu local.

La votul pentru alegerea primarului municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob Ridzi a obținut 4818 voturi corespunzătoare unui procent de 42,52%, fiind urmat de candidatul PSD, Costel Avram, aflat la prima candidatură uninominală din cariera sa politică. Avram a obținut 3318 voturi, corespunzătoare unui procent de 29,24%. Pe podium se situează și candidatul Pro România, Francisc Gerschner care a obținut 1261 de voturi, corespunzătoare unui procent de 11,13 %. Sub pragul minim de 5% s-au clasat, în continuare candidații Vlad Florea (USR-Plus) cu 951 de voturi, Viorel Pascu (independent) cu 503 voturi, Roxana Filip (Partidul Ecologist) cu 270 de voturi, Ioan Pușcaș (ALDE) cu 183 de voturi, Daniel Stepan (independent) cu 164 de voturi, Petre Nica (PMP) cu 163 de voturi și Viorica Macavei (independent) cu 138 de voturi.

”Mulțumesc tuturor pentru încredere și sprijin. Împreună am demonstrat că suntem puternici! Proiectele pentru dezvoltarea Petroșaniului vor continua. Cu susținerea cetățenilor din municipiul Petroșani voi finaliza proiectele demarate și vom implementa altele noi”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.

Acesta va avea însă ”de furcă” în viitorul legislativ, dacă nu va reuși să construiască o majoritate în Consiliul local, unde PNL și PSD vor avea un număr aproximativ egal de mandate de consilieri locali, iar diferența va fi constituită din consilierii Pro-România, ai USR-Plus și consilierul independent Dorina Niță, care vor accede în viitorul Consiliu local de la Petroșani. PNL a obținut, la votul pentru alegerea consilierilor locali, 3775 de voturi, corespunzătoare unui procent de 33,57%. PSD a obținut la acest capitol al alegerilor de duminică, 3340 de voturi, corespunzătoare unui procent de 29,71%. Pro România a obținut 1011 voturi, corespunzătoare unui procent de 8,99% iar USR+Plus a obținut 652 de voturi, corespunzătoare unui procent de 5,81%. Cu un număr de 502 de voturi, Dorina Niță și-a câștigat, ca independent, un loc în viitorul Consiliu local de la Petroșani.

În altă ordine de idei, rezultatele scrutinului de duminică, 27 septembrie mai arată faptul că primarul Tiberiu Iacob Ridzi nu a reușit să tragă după el PNL și în alegerile pentru desemnarea noului Președinte al Consiliului județean Hunedoara și nici pentru desemnarea viitorului Consiliu județean. Statistica votului arată că, dimpotrivă, PNL a pierdut competiția cu PDS pentru Consiliul județean cu scorul de 4112 (PSD) – 2267 (PNL), iar Laurențiu Nistor (PSD) l-a învins pe Adrian David (PNL) în competiția pentru alegerea Președintelui CJH cu 3989 de voturi la 3148 de voturi.

În fața acestor rezultate, liderul de facto al social-democraților din Petroșani, Costel Avram, deși învins în competiția pentru alegerea primarului, este de părere că votul de duminică este un pas important de perspectivă politică, atât pentru el cât și pentru PSD. ”Mulțumesc tuturor pentru încrederea acordată. A fost o luptă grea, dar extrem de frumoasă. Îl felicit pe Tiberiu Iacob Ridzi pentru câștigarea unui nou mandat și îi doresc mult succes. Din acest an, mă voi implica direct ca PSD să facă o opoziție constructivă în Consiliul local Petroșani și să susțină proiecte in beneficiul direct al oamenilor. Am semnale certe că vom face o majoritate în Consiliul local Petroșani și, în plan politic, ne pregătim încă de pe acum pentru alegerile locale de peste 4 ani. Eu voi rămâne membru al Consiliului local și voi face Opoziție primarului Tiberiu Iacob Ridzi”, a declarat Costel Avram.