Situația care, în urmă cu doar câteva săptămâni, prefigura o criză severă a serviciului de colectare a deșeurilor din Zona 4 de acțiune a SIMD Hunedoara, în localitățile din sudul județului, a fost în cele din urmă depășită, după medierea de către conducerea Consiliului județean Hunedoara a divergențelor dintre operatorul acestui tip de servicii, SC Supercom SA și primarii localităților din Valea Jiului, de la Bănița și Baru Mare.
După o primă întâlnire a tuturor factorilor de decizie care a avut loc săptămâna trecută, miercuri, 25 noiembrie 2020 la Vulcan a avut loc o nouă întrunire a edililor cu administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram. Acesta a informat, la finalul discuțiilor, că în zona 4 de operare a serviciului public de colectare a deșeurilor, ceea ce a fost numit în presă drept o ”criză a deșeurilor” a ajuns la final. ”Am ajuns, în urma dezbaterilor de astăzi, cu reprezentanții primăriilor din Baru, Bănița, Petrila, Petroșani, Aninoasa, Vulcan, Lupeni și Uricani la un numitor comun, în sensul că în această lună vor fi adoptate hotărârile de consiliu prin care autoritățile locale se obligă să respecte prevederile Ordonanței de urgență nr. 74/2018 pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor și a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu. Practic, acest lucru înseamnă că am reușit să evităm această criză a deșeurilor și, ceea ce este și mai important, populația nu a avut de suferit și nu va avea de suferit urmările unei astfel de crize. Le mulțumesc domnilor primari pentru că au căzut de acord pe acest subiect”, a declarat Costel Avram.
Acesta a mai arătat că, din discuțiile de astăzi s-au desprins și o serie de idei care vor sta la baza negocierilor cu operatorii de servicii din cadrul SIMD Hunedoara la stabilirea redevențelor pentru anul viitor. ”Pornind de la o observație pertinentă a domnului primar Buhăescu, de la Uricani, am înțeles că atunci când am stabilit redevențele pe care operatorii trebuie să le plătească Consiliului județean, noi am pornit de la o cantitate estimată a deșeurilor depozitate în deponeul ecologic de la Bârcea, situație care a generat și o parte a nemulțumirii primarilor. Vom căuta să ținem cont de propunerea domnului primar Buhăescu astfel ca la stabilirea noilor redevențe să ne raportăm nu la o cantitate estimată de deșeuri, ci la cantitatea efectiv depusă în acest depozit, astfel încât să încurajăm colectarea selectivă și să scădem costurile de operare din depozitul de deșeuri și implicit costurile autorităților locale pentru acest serviciu de utilitate publică”, a mai spus Costel Avram, administratorul public al județului Hunedoara.