Se spune că toată viața noastră, a oamenilor, este o piesă de teatru și fiecare dintre noi jucăm, vrând-nevrând, rolul vieții noastre, prin tot ceea ce facem sau pur și simplu prin ceea ce suntem. Tocmai de aceea, o privire de ansamblu introspectivă în succesiunea de evenimente din viața oamenilor de pe meleagurile Văii Jiului, merita o abordare scenică. Desigur, atât de zbuciumatele și controversatele evenimente care au marcat istoria acestei regiuni în ultimele două secole, nu pot constitui altceva decât o dureroasă dramă.
Pornind de la această dramă a jienilor, presărată din când în când de un umor dulce-amar, s-a născut grație unui proiect derulat de Teatrul Dramatic ”Ion D. Sîrbu” din Petroșani și finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, piesa de teatru ”Petroșani 100”, în regia lui Alexandru Mihăescu, după un text în care Mihaela Michailov a surprins, cu o acuratețe chirurgicală, cele mai importante momente ale istoriei Văii Jiului, de la începuturi și până în prezent.
Paradoxal, din pricina nenorocirii mondiale a pandemiei, premiera acestei piese a avut loc într-o sală fără spectatori, fapt ce amintește de drama pe care o trăiește întreaga Vale a Jiului, rămasă (aproape) fără minerit, (aproape) fără cărbune, (aproape) fără locuitori, dar cu o întreagă istorie și perspectivă în care ”aurul negru” e la fel de prezent în viața oamenilor locului. Printre puținele privilegii ale profesiei de jurnalist, am avut ocazia de a viziona, solitar, (avan)premiera spectacolului ”Petroșani 100” și să-i urmăresc online pe Mihai Alexandru, Izabela Badovics, Irina Bodea Radu, Daniel Cergă, Sergiu Fîrte, Oana Liciu Gogu, Mihai Sima, Radu Tudosie, Corina Vișinescu și Laurențiu Vlad în această emoționantă poveste despre mineri și minerit, despre trecutul, prezentul și chiar viitorul Petroșaniului și al Văii Jiului. Din fericire, aflu că anul 2021 vine cu o veste bună: piesa ”Petroșani 100” deschide serie spectacolelor cu public de la Teatrul din Petroșani, premiera urmând să aibă loc tot într-un moment istoric relevant: 24 Ianuarie 2021.
”Petroșani 100” este, cel puțin pentru noi, cei care trăim de-o viață aici, în Valea Jiului, dar și pentru cei care, la un moment dat ”au băut apă din Jiu” și inevitabil au rămas aici, mai mult decât o piesă de teatru, mai mult decât istorie, mai mult decât orice altceva. Este oglinda în care ne privim și în care vedem că, de fapt, fiecare dintre noi ținem în mâini și în suflet un bulgăre de cărbune. Pe care, dacă-l ștergem puțin de praf, putem descoperi că în mâinile fiecărui om ale cărui picioare s-au înțelenit în aceste frumoase locuri dintre munți, în galeriile acum tot mai goale de viață, dar tot mai pline de amintiri, stă de fapt un bulgăre de aur. Dacă nu chiar unul de diamant.
De aceea, piesa de teatrul ”Petroșani 100” este deja, cel puțin în opinia noastră, piesa anului 2021. Și merită Premiul pentru cel mai bun proiect cultural al anului 2020 din Valea Jiului.