Echipamente de înaltă clasă pentru activitatea cercetătorilor de la INCD-INSEMEX Petroșani

Home Economie Echipamente de înaltă clasă pentru activitatea cercetătorilor de la INCD-INSEMEX Petroșani
Echipamente de înaltă clasă pentru activitatea cercetătorilor de la INCD-INSEMEX Petroșani

Două echipamente mobile, în valoare totală de peste 3 milioane de lei (fără TVA), fac parte din dotările specifice activităților Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă de la Petroșani. Este vorba despre un Laborator de Mediu și despre un Poligon Mobil de antrenament al personalului de salvare și intervenție în medii toxice, explozive sau inflamabile. Ambele echipamente au fost achiziționate în cadrul unor proiecte de cercetare derulate de colectivul Institutului, în cadrul programului ”Nucleu” derulat de Ministerul Educației și Cercetării.

Potrivit directorului general al INCD INSEMEX Petroșani, dr.ing. George Artur Găman, cele două echipamente sunt adevărate ”bijuterii” în materie, conferind specialiștilor de la institutul de cercetare din Valea Jiului posibilitatea eficientizării unor activități esențiale, extrem de importante și în același timp generatoare de venit. ”Vorbim despre două echipamente mobile cu dotări de ultimă generație, cu ajutorul cărora ne putem deplasa oriunde în țară, atât pentru efectuarea de analize de mediu cât și pentru instruirea personalului care lucrează în medii potențial periculoase, toxice, explozive, inflamabile, din industria siderurgică, chimie, petrochimie, transporturi, industria auto. Dincolo de aceste avantaje, noile echipamente contribuie deja, în mod direct, la atragerea de venituri în activitatea noastră economică”, spune dr.ing. George Artur Găman, directorul general al INCD INSEMEX Petroșani.

Cele două noi echipamente au fost prezentate de curând opiniei publice, prin intermediul mass-media, inclusiv prin efectuarea unor demonstrații tehnice privind modul de utilizare al acestora.

Ing. Angelica Calamar, șef al Laboratorului de Protecția Mediului din cadrul INSEMEX, spune că noul Laborator mobil de mediu contribuie la creșterea eficienței analizelor privind calitatea aerului și a factorilor de mediu care-l influențează. ”Spre exemplu, putem efectua analize rapide, de maximă precizie, pentru determinarea calității aerului. Spre exemplu, aici, în vecinătatea sediului INSEMEX, avem acum o creștere a concentrației de pulbleri de 54 micrograme pe metru cub (față de limita admisă de 50), cauza fiind arderea combustibililor solizi în casele din zonă. Similar, determinăm cu acest laborator mobil, evoluția factorilor de mediu din zona gropii ecologice de deșeuri de la Bârcea, ca urmare a contractului pe care-l avem în acest scop cu firma Supercom”, spune Angelica Calamar.

În ceea ce privește modalitatea de exploatare a poligonului mobil de antrenament, aceasta este una și mai complexă, după cum reiese din explicațiile prezentate de dr.ing. Dan Pupăzan, directorul tehnic al INCD-INSEMEX Petroșani. ”Acest poligon a fost conceput în deplină concordanță cu cerințele pregătirii personalului care lucrează în medii toxice, explozive, inflamabile, respectiv în industria siderurgică, în chimie și petrochimie, în transporturi, în industria auto etc. Avantajul principal constă în faptul că acest poligom de pregătire poate fi deplasat oriunde în țară, astfel încât angajații din domeniile specifice să nu mai fie nevoiți să vină pentru antrenamentele periodice specifice la sediul din Petroșani al institutului nostru. Poligonul are o lungime de 13 metrui și a fost proiectat de specialiștii noștri cu trasee care imită situațiile reale, salvatorii fiind instruiți cum să poarte corect măștile de protecție și echipamentul de salvare dar mai ales cum să acționeze sigur și eficient în orice fel de situație ce poate apărea în realitate. În plus, acest poligon este deosebit de util și pentru echipele de cercetători ai INCD INSEMEX, pentru că din punct de vedere științific îl putem utiliza, în mod eficient, pentru elaborarea de noi proceduri de antrenament, aliniate la ultimele noutăți în domeniu de pe plan mondial, ajutându-ne în același timp la certificarea echipamentelor de protecție a respirației. La toate acestea se mai adaugă și alte utilizări specifice care vin în sprijinul activității noastre”, explică dr.ing. Dan Pupăzan, director tehnic al INSEMEX Petroșani.

Directorul general al institutului, dr. ing. George Artur Găman precizează că, din acest an, ambele echipamente mobile au intrat deja din plin în activitate, având în vedere că ele sunt utilizate în executarea unor contracte de servicii pe care INSEMEX le derulează pentru firme precum Supercom, OMV, Petrom, Lukoil, Ford, Oltchim, Azomureș și altele, contribuind astfel activ la eficientizarea balanței economice a prestigiosului institut de cercetare dezvoltare din Valea Jiului.