Energicul, pasionatul și temerarul polisportiv Avram Iancu a împlinit astăzi, 18 februarie 2021, frumoasă vârstă de 45 de ani. El a ținut să marcheze acest eveniment, alături de prietenii din mass-media, în stilul său inconfundabil, prin anunțarea unei noi aventuri sportive de excepție. Provocarea pe care și-o asumă de data aceasta deja apreciatul performer al înotului mondial este una care vizează doborârea unui nou record mondial.
Încurajat deja de performanța sa de a fi cel mai rezistent înotător din România, cu aproape 18 ore petrecute exclusiv în apă, performanță de altfel certificată de ”Chanel Sweeming Association” încă din 2016, dublată de cea mai recentă performanță personală de a înota continuu 36 de ore și 29 de minute, Avram Iancu vrea să realizeze în vara acestui an, aproape imposibilul. ”Mi-am propus să înot 3 zile și 3 nopți fără întrerupere, urmând să parcurg 150 de kilometri în apele lacului Balaton din Ungaria. Voi face acest lucru, așa cum prevăd standardele, fără costum de neopren, fără contactul fizic cu echipa de suport, fără odihnă pe bărcile de asistență. Practic, voi înota de la un capăt la celălalt al lacului Balaton și retur”, a declarat Avram Iancu.
Ca să înțelegeți cu adevărat dimensiunea provocării sportive pe care și-o asumă bravul nostru compatriot, este suficient să vă spunem că doar doi sportivi au mai reușit să traverseze doar de la un capăt la celălalt cei 75 de kilometri ai lacului Balaton, iar recordul mondial absolut de anduranță al unui înotător aparține sportivei Sarah Thomas (din SUA) care a înotat, în 2017, timp de 67 de ore și 16 minute în apele lacului Champlain. Pentru a reuși, Avram Iancu trebuie să-și dubleze chiar propriul record, însă este convins că, așa cum s-a întâmplat la fiecare acțiune a sa, bunul Dumnezeu îi va răsplăti cu succes munca asiduă pe care deja a început să o depună pentru a realiza această nouă performanță.
În plus, pentru că dincolo de activitatea sa sportivă, Avram Iancu rămâne și același pasionat bibliotecar, acesta a găsit în cărți, așa cum s-a întâmplat înaintea fiecărui demers sportiv pe care l-a făcut, o seamă de atuuri mobilizatoare. De data aceasta, țelul lui Avram Iancu este ca, prin performanța sa să ducă nu doar steagul României pe cea mai înaltă treaptă a podiumului înotătorilor de anduranță din lume, ci să facă acest lucru în semn de omagiu pentru primul 10 din istoria gimnasticii mondiale, pe care Nadia Comăneci l-a reușit exact cu 45 de ani în urmă, într-o zi de 18 iulie 1976, la Olimpiada de la Montreal. ”Anul acesta se împlinesc 45 de ani de la primul zece al Nadiei Comăneci în istoria gimnasticii mondiale. Anul acesta împlinesc și eu 45 de ani. Adică atunci când Nadia realiza minunea lumii eu am deschis ochii. Dumnezeu aliniază în așa fel astrele încât ca eu să mă nasc într-o zi de 18. Exact, Nadia a obținut primul 10 tot într-o dată de 18 (iulie). Nadia, te iubim, te respectăm și îți mulțumim pentru tot ceea ce ai făcut și faci în continuare. Inspiri generații întregi de oameni. Draga Nadia, eu vreau să-ți mulțumesc prin ceea ce știu eu mai bine: prin înot! Doresc ca în amintirea incredibilului tău 10 să-ți dedic un nou record mondial la înotul de anduranță, prin realizarea celui mai lung înot după durata de timp, în curent neutru”, a declarat Avram Iancu la conferința de presă care, tot în mod simbolic, a avut loc la Bazinul de înot din Petroșani, care poartă numele apreciatului sportiv Avram Iancu.
Sigur că pentru a-și putea duce la bun sfârșit acest nou demers curajos, pe care va trebui să-l facă după toate regulile de Marathon Swim, Avram Iancu mai are trecut și un ”test” financiar, pentru că toate costurile necesare pentru această nouă aventură depășesc 10.000 de euro. Din fericire, deja o listă generoasă de sponsori, atât din plan local cât și național, s-au oferit să-l sprijine, iar lista pentru cei care doresc să o facă este încă deschisă.
Avram Iancu a împlinit astăzi 45 de ani, iar cadoul pe care și l-a dorit a fost acela de a anunța, în mod public, drumul său spre o nouă performanță mondială. Pentru că așa sunt marii campioni: când trebuie să primească, dăruiesc ! Evident, cu mândria de a-i fi concitadini și prieteni, îi ținem de pe acum pumnii pentru noua provocare sportivă pe care și-a asumat-o și-i dorim ”La mulți și fericiți ani !”