Dialog pe mai multe niveluri al Comitetului Regiunilor pe tema Tranziției Juste

Primarul municipiului Petroșani, Tiberiu Iacob – Ridzi, a participat miercuri, 28 aprilie, în calitate de membru supleant în Comitetul Regiunilor al Uniunii Europene din partea Asociației Municipiilor din România, la cea de a treia întâlnire a Platformei pentru Tranziție Justă, prezidată de Juan Espadas Cejas Primar al orașului Sevilla, Spania.

La această întâlnire, desfășurată online, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a avut calitatea de speaker, fiind singurul reprezentant al României în cadrul acestui grup de lucru al Platformei pentru Tranziție Justă, în care județul Hunedoara este inclus.

Acesta a arătat că știm cu toții că Mecanismul pentru o Tranziție Justă se adresează regiunilor și sectoarelor cele mai afectate de tranziție, cum este și cazul regiunii Văii Jiului. Scopul acestui mecanism este acela de a realiza o tranziție justă pentru toți cetățenii, în spiritul celor spuse Președintele Comisiei Europene, doamna Ursula von der Leyen: “Avem nevoie de o tranziție justă pentru toți. Cred că ceea ce este bun pentru planeta noastră trebuie să fie bun pentru oamenii noștri, pentru regiunile noastre și pentru economia noastră. Vom asigura o tranziție justă pentru toți. Vom sprijini oamenii și regiunile cele mai afectate, printr-un noul fond de tranziție justă. Acesta este modelul european: noi suntem ambițioși și nu vom lăsa pe nimeni în urmă.

În opinia lui Tiberiu Iacob Ridzi, tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic trebuie să fie echitabilă din toate punctele de vedere. ”Utilizarea fondurilor va avea in centrul atenției OMUL și FAMILIA, asta însemnând o reconversie economică și socială echitabilă a acestor regiuni, care să creeze premisa unui trai decent și prosper, cu un mediu curat și sănătos pentru copiii noștri, pentru viitoarele generații”, a precizat primarul municipiului Petroșani în discursul său din cadrul acestui grup de lucru.

La întâlnire au fost dezbătute probleme legate de Mecanismul de Tranziție Justă, Fondul pentru o Tranziție Justă – care este principalul pilon în cadrul acestui mecanism, precum și aspecte legate de coordonarea elaborării planului de tranziție justă.

Referitor la elaborarea Planului Teritorial pentru Tranziție Justă, primarul Tiberiu Iacob – Ridzi a subliniat faptul că este necesară îmbunătățirea comunicării de la nivel central și județean, la nivel local și o colaborare mai strânsă a tuturor persoanelor implicate în acest proces.