Actualizarea Strategiei industriale a UE vine în cel mai potrivit moment, deoarece toate statele membre se află în pragul demarării planurilor de redresare și reziliență și a programelor din noul buget multianual 2021-2027, a afirmat, marți, europarlamentarul Iuliu Winkler (UDMR, Grupul PPE). Declarația sa vine pe fondul dezbaterii în Parlamentul European a acestei strategii revizuite ca urmare a lecțiilor învățate în urma șocului produs de pandemia de Covid-19.
”Industria este un segment important al economiilor europene aflate în stadiul incipient al dublei tranziții, verzi și digitale. Provocările care stau în fața companiilor, în mod special a IMM-urilor, vor putea fi depășite doar prin utilizarea eficientă a fondurilor UE pe parcursul transformării în fața căreia ne aflăm, care este o adevărată revoluție industrială”, a spus deputatul european al UDMR.
Potrivit acestuia, nevoia unei strategii industriale actualizate este confirmată nu doar de companii și reprezentanții sectoarelor industriale, dar și de către cetățenii europeni. ”Ultimul Eurobarometru publicat la începutul lunii mai ne arată că pentru cetățenii europeni cele mai importante caracteristici ale Uniunii sunt respectul pentru democrație și drepturile omului, identificat de 32% dintre respondenți, și puterea economică, industrială și comercială a UE, importantă pentru 30% dintre aceștia. Acest lucru evidențiază faptul că o mare majoritate a cetățenilor identifică industria ca fiind un domeniu care asigură locuri de muncă și prosperitate”, a precizat Winkler.
Conform acestuia, strategia industrială actualizată se axează pe trei domenii principale: pe consolidarea rezilienței pieței unice, pe reducerea dependențelor strategice ale UE și pe accelerarea dublei tranziții. ”IMM-urile ocupă un loc important în Strategia industrială a UE. Cele 25 de milioane de IMM-uri din UE asigură circa 100 de milioane de locuri de muncă și generează peste jumătate din PIB-ul european. Sprijinirea eficientă a IMM-urilor este esențială pentru reușita tranziției duble în UE. Ca atare măsurile dedicate sprijinirii acestora vor susține nu numai bunăstarea socială, dar și reducerea inegalităților. Strategia industrială revizuită vine și cu instrumente pentru a reglementa plățile întârziate, pentru a micșora riscul de insolvență. Demararea noului Program InvestEU va asigura instrumente specifice pentru finanțarea investițiilor și creșterea competitivității IMM-urilor. Sistemul bancar din România va trebui să fie foarte atent la Programul InvestEU, oferind IMM-urilor finanțare flexibilă și transparentă”, a explicat europarlamentarul Iuliu Winkler.
Iuliu Winkler a arătat că această strategie este importantă pentru țara noastră afectată, la rândul ei, de dependențele strategice. ”Strategia revizuită dezbătută azi în Parlamentul European este importantă pentru România din multe puncte de vedere. Industria noastră este și ea afectată de dependențele strategice ale UE. Cele mai îngrijorătoare sunt cele din domeniul materiilor prime, inclusiv pământurile rare, al bateriilor electrice, al ingredientelor farmaceutice active, semiconductorilor și tehnologiilor de vârf”, a afirmat europarlamentarul UDMR.
Winkler a subliniat faptul că Strategia industrială revizuită pentru Europa vine să sprijine sectoare întregi aflate în tranziție. ”Noua Strategie industrială oferă susținere pentru sectoare aflate în plină tranziție. De exemplu, sectorul textil și de confecții va beneficia de sprijin pentru a construi un nou model de afaceri bazat pe calitate, inovare, sustenabilitate și comerț echitabil. Turismul și sectoarele creative vor beneficia din plin de măsurile menite să consolideze piața unică pusă la grea încercare de restricțiile impuse de pandemia de Covid-19”, a precizat deputatul european.
Potrivit acestuia, sectoare cheie ale industriei românești, cum sunt construcțiile, metalurgia și sectorul IT vor beneficia de noua abordare europeană cu privire la sprijinirea ecosistemelor industriale, dar și a cooperării transfrontaliere în vederea realizării alianțelor industriale europene și a finanțărilor pentru Proiecte importante de interes european comun.
”Tranziția energetică va afecta regiuni întregi ale României, de aceea utilizarea eficientă a Fondului pentru o Tranziție Justă trebuie să asigure acompaniamentul social și recalificare profesională a celor afectați”, a completat europarlamentarul UDMR.