Sprijin legislativ pentru problematica copiilor cu autism din partea senatorului Lucica Muntean

Home Politică Sprijin legislativ pentru problematica copiilor cu autism din partea senatorului Lucica Muntean
Sprijin legislativ pentru problematica copiilor cu autism din partea senatorului Lucica Muntean

Senatorul PNL de Valea Jiului, Lucica Muntean nu uită că, dincolo de activitatea sa politică, întreaga sa carieră profesională a fost una dedicată copiilor. Și în Parlament, una din prioritățile activităților sale rămâne legată de problematica acestora.

Între numeroasele probleme aflate pe masa de lucru a parlamentarului de Hunedoara se regăsește legislația privind problemele autismului care, în opinia sa, are nevoie urgent de revizuire și adaptare la noile realități, așa cum sunt acestea semnalate de asociațiile cu practică în domeniu. ”Autismul este o afecțiune considerată una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei. Statisticile internaționale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar în ultimii 10 ani numărul lor s-a triplat. În România, în anul 2019, erau înregistrate 15.437 de persoane cu tulburări de spectru autist(TSA), la care, anual se mai adaugă aproximativ 1.000 de persoane nou diagnosticate. Specialiștii spun că autismul poate fi recuperat în procente mulțumitoare în funcție de forma bolii și de momentul diagnosticării. Dacă părinții se adresează din timp unui psiholog specializat în analiză comportamentală și înscriu copilul într-un centru care oferă servicii specializate de terapie comportamentala (minimum 2 ore pe zi), șansele de recuperare și de reabilitare sunt foarte mari”, arată senatorul Lucica Muntean.

Aceasta precizează că În țara noastră a fost adoptată legea autismului (L 151/2010) și a fost semnat un protocol de colaborare între Ministerul Sănătății, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Finanțelor Publice și Casa Națională de Asigurări de Sănătate în 02.04.2019, în vederea implementării măsurilor necesare creșterii accesului persoanelor diagnosticate cu TSA la servicii integrate de sănătate prin crearea unui subprogram destinat acestora. Obiectivul declarat se referea la asigurarea accesului gratuit al acestor persoane la 5 ore de terapie gratuită pe săptămână.

În ciuda acestor progrese, serviciile actuale sunt încă insuficiente, numărul specialiștilor este limitat în raport cu nevoia existentă, mulți copii sunt diagnosticați târziu, iar informațiile despre autism sunt reduse la nivelul societății. ”În România, pentru copiii cu TSA există doar 200 de medici cu specializare psihiatrie pediatrică, localizați exclusiv în București și în marile orașe. Familiile aflate la distanță de aceste centre fac reale eforturi pentru a contacta specialistul, iar unele dintre ele, datorită lipsei de informații și datorită lipsurilor materiale, nu contactează niciodată un specialist. În condițiile menționate, în care doar medicul de psihologie pediatrică poate recomanda terapiile de care au atâta nevoie copiii cu autism și doar el poate face contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru a intermedia decontările către logopezi, kinoterapeuți, educatori și asistenți sociali, părintelui i se îngrădește libertatea de a alege furnizorii serviciilor de terapie, iar copilului i se limitează accesul la intervențiile de sănătate”, explică senatorul Lucica Muntean.

Asociația „Help Autism” a solicitat ca furnizorii de terapii conexe actului medical să fie considerați profesioniști pentru furnizarea serviciilor conexe actului medical și să fie trecuți pe lista unităților de specialitate reglementate pentru a pute încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate, așa cum sunt trecuți furnizorii de servicii medicale, furnizorii de medicamente și instituțiile publice abilitate. Tot această asociație cere finalizarea procedurii de elaborare și avizare a Planului național pentru autism demarat în anul 2018 și mai multă coerență legislativă în domeniul autismului.

”Pentru că problemele copiilor din România se află în mai multe forme pe masa mea de lucru și pentru că personal le consider prioritare, după ședința reunită a Comisiilor pentru învățământ și drepturile omului din Parlament, în care s-au dezbătut problemele majore cu care se confruntă copiii cu tulburări de spectru autist și probleme de sănătate mintală din România, împreună cu Asociația „Help Autism”, am convenit o colaborare în vederea modificării și completării unor legi existente pentru a le oferi copiilor condiții mai bune de evaluare, diagnosticare și terapii necesare. Sperăm că această inițiativă să se finalizeze cu bine și să vină în sprijinul familiilor cu copii afectați de autism, dar mai ales în sprijinul copiilor care, beneficiind de un tratament adecvat, pot avea șansa unei vieți normale între semenii lor. Dumnezeu să-i ajute și să-i ocrotească pe toți copiii !”, a mai adăugat Lucica Muntean, senator PNL al județului Hunedoara.