Ministrul Energiei pune ”degetul pe rană”: România fără minerit carbonifer din 2032 și termocentrale trecute pe gaz

Home Economie Ministrul Energiei pune ”degetul pe rană”: România fără minerit carbonifer din 2032 și termocentrale trecute pe gaz
Ministrul Energiei pune ”degetul pe rană”: România fără minerit carbonifer din 2032 și termocentrale trecute pe gaz

Într-un amplu interviu acordat agenției naționale de presă Agerpres, ministrul Energiei, Virgil Popescu aduce, în cele din urmă, în atenția opiniei publice și, mai ales, la cunoștința salariaților din companiile termoenergetice naționale, obligațiile asumate de Guvern în Pactul European ”Green Deal”.

În ceea ce privește marile companii termoenergetice din România, ministrul Energiei spune că acestea urmează să treacă prin procese de retehnologizare astfel încât producția de energie să treacă pe unități de gaz sau hidrogen. Până când acest lucru va fi posibil, în județul Hunedoara, spre exemplu, Termocentrala Mintia va intra în conservare, iar Termocentrala de la Paroșeni va beneficia de investiții în transformarea cel puțin a unui grup energetic, astfel încât aceasta să-și poată continua activitatea utilizând drept combustibil gazul sau chiar hidrogenul.

”Deocamdată, după cum se știe, am luat măsura închiderii temporare a activității de la Termocentrala Mintia. Aceasta figura în adresa pe care Comisia de la Bruxelles ne-a trimis-o, constituind un pericol de infringement pentru România, având în vedere că deja funcționa fără autorizația de mediu. Am fost notificați că urma o acțiune de infringement și a trebuit să o oprim, pentru a nu risca o astfel de sancțiune. Am notificat însă lichidatorul judiciar din cadrul CEH să nu o vândă la fier vechi, ci să o pună în conservare, astfel încât cel care o va cumpăra să se asigure că va pune în locul ei altceva care să producă energie, cel mai probabil pe gaze naturale, la o capacitate de până la 800 MWatti. Această centrală termică este importantă pentru România, pentru că ea se află în interiorul arcului carpatic iar injecția de energie de acolo este esențială pentru siguranța energetică. Din fericire, am înțeles că există deja interes din partea unor companii care doresc să participe la Mintia la preluarea și modernizarea acesteia și la instalarea unei noi capacități de producție energetică acolo”, a arătat ministrul Virgil Popescu.

În ceea ce privește situația din minerit, ministrul Energiei apreciază că drumul este, de pe acum, unul fără întoarcere, orizontul final pentru încetarea activităților de extracție a huilei din Valea Jiului viind anul 2030. ”România își propune un plan de final pentru activitatea extracției de huilă până în 2030, cu punere în siguranță a subteranului, până în 2032. Sigur că, în această perspectivă, gândim pachete de siguranță pentru salariații care lucrează în aceste companii și nu lăsăm pe nimeni în urmă. Vom veni, în perioada următoare, cu o Ordonanță de Urgență care permite acordarea de plăți compensatorii, conform CCM, pentru salariații care vor fi concediați, dar și cu alte măsuri sociale, de la venituri de completare pentru 24 și 48 de luni și programe de reconversie profesională pentru mineri”, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu.

Primele concedieri colective de muncă prevăzute în acest plan sunt prevăzute deja pentru acest an. În cadrul CEH, programul de disponibilizare se bucură de un interes major din partea salariaților, care s-au înscris voluntar, în număr foarte mare, pe listele preliminare pentru disponibilizare.