Alexandru Kelemen, unul dintre oamenii Văii Jiului pentru care implicarea în viața socială a Văii Jiului și, mai ales sprijinul acordat persoanelor vulnerabile (fie ei copii sau vârstnici) a devenit un mod de viață, a ales un nou drum în cariera sa, urmând același vis datorită căruia a devenit un nume cu rezonanță în domeniul asistenței sociale din regiune. Visul lui Alexandru Kelemen (un nume cunoscut mai ales sub brandul ”Alexandru de la Caritas”) este acela de a trăi într-o comunitate a Văii Jiului în care grija față de vârstnici, mai ales, este asumată de întreaga colectivitate umană. ”Atunci când am ales acest drum al implicării în asistența socială, am pornit de la un vis în care Valea Jiului devine acea comunitate de oameni în care ajutorul acordat semenilor este asumat de întreaga colectivitate. Abia atunci cred eu că ne putem considera o societate dezvoltată, când reușim să avem grijă de persoanele vulnerabile, de persoanele vârstnice mai ales și atunci când reușim nu doar să-i sprijinim pe aceștia ci și să-i repunem în valoare”, spune despre crezul său, Alexandru Kelemen.
Intrat de curând în echipa Asociației umanitare Kandila din Petroșani, Alexandru Kelemen împreună cu întreaga echipă a acestui ONG, deja acționează în această direcție. De altfel, Kandila este o asociație umanitară care funcționează cu succes în domeniul asistenței sociale încă din 2005, cu sprijin din partea unor oameni generoși din țară și din străinătate, chiar dacă activitatea de până acum nu a fost una ”sub luminile rampei”. Acum, aceasta își propune extinderea ariei de servicii sociale, concomitent cu creșterea prezenței în viața publică și cu atragerea inclusiv a sprijinului autorităților locale în derularea unor activități esențiale în ceea ce privește îngrijirea medicală și asistența socială la domiciliu acordată persoanelor în vârstă, care au nevoie de sprijin și care nu au aproape de ei aparținători care să-i poată ajuta. Nu este doar o corectă statistică, ci o realitate evidentă în Valea Jiului aceea că îmbătrânirea populației este un fenomen accelerat, cauzat și de problemele economice și sociale ale zonei care au dus în timp la plecarea celor tineri în străinătate și la depopularea masivă a zonei. Printre multe alte consecințe nefasta ale acestei realități se numără și aceea că, odată cu plecarea tinerilor, părinții și bunicii acestora au rămas aici, fiind nevoiți să-și trăiască bătrânețea în singurătate, departe de cei dragi și, nu de puține ori, fără nici un fel de sprijin. Mai mult, Alexandru Kelemen spune că situația a devenit mult mai gravă odată cu pandemia, care a scos la iveală și mai multe vulnerabilități ale acestei importante clase sociale majoritare astăzi în structura populației din Valea Jiului. ”Oricum vârstnicii din comunitatea noastră nu beneficiau de foarte multe servicii sociale, dar pandemia a limitat și mai mult mobilitatea lor. Foarte mulți, pe lângă faptul că nu au putut ieși afară, au întâmpinat probleme legate de îngrijirea medicală, de achiziționarea produselor de bază, de socializare ș.a.m.d. A fost, practic, un șoc. Iar urmările acestui șoc încă nu s-au estompat, seniorii din comunitatea noastră având nevoie de sprijin. Ceea ce noi ne propunem să facem, în cadrul unui nou proiect al Asociației Kandila, este să oferim tocmai acest sprijin de care aceștia au nevoie”, spune Alexanxdru Kelemen.
Detalii modului de acțiune în care și-au propus să acționeze în sfera serviciilor pe îngrijire medicală și asistență la domiciliu oferite seniorilor din Valea Jiului, au fost făcute publice în cadrul unui eveniment de lansare a acestui proiect care a avut loc, în aceste zile, la Muzeul Mineritului din Petroșani. Aici, alături de echipa Asociaței Kandila, au fost prezenți, asumând astfel și un sprijin concret pentru activitățile asociației, o seamă de lideri ai comunităților locale, de la primarul Petroșaniului, Tiberiu Iacob Ridzi sau viceprimarul Petrilei, Marius Heljiu și până la prea-cucernicii părinți Ciprian Scheianu (noul preot al Parohiei Romano-Catolice din Petroșani) și Ioan Selaje (preot al Parohiei ortodoxe ”Sfânta Treime” din centrul Petroșaniului), reprezentanți ai Direcțiilor de Asistență Socială, ș.a.
Potrivit prezentării făcute de Alexandru Kelemen, noul coordonator al Asociației umanitare Kandila, pentru început o bună parte din serviciile sociale la domiciliu și cele de îngrijire medicală vor putea fi făcute doar contra cost. ”Serviciile pe care noi le punem la dispoziția vârstnicilor, fie că vorbim de servicii de îngrijire medicală la domiciliu, servicii de îngrijire igienică-sanitară de bază, servicii de suport (cumpărături, achitarea facturilor etc.), servicii sociale sau închirieri de scaune cu rotile ori cârje, sunt efectuate de personalul angajat al asociației, fapt care presupune acoperirea unor costuri de salarizare și funcționare. Chiar și așa, costurile serviciilor noastre nu sunt foarte mari, ele situându-se undeva la 50-60 de lei pe oră însă ceea ce noi ne dorim este ca, îndeosebi pentru persoanele cu vulnerabilități sociale și materiale, să avem sprijinul autorităților locale în finanțarea unor servicii destinate seniorilor, fapt care până la urmă reprezintă o obligație a autorităților față de aceștia. Am avut o bună colaborare în această direcție, în special la Petroșani și Petrila, unde ne-am bucurat de sprijin din partea Primăriei și sper că acest lucru va continua și în cadrul acestui nou proiect”, a declarat Alexandru Kelemen.
Nu doar prezența la vârf a conducerii primăriilor de la Petroșani și Petrila confirmă interesul acestora pentru proiectul Asociației Kandila, destinat seniorilor ci, așa cum remarca primarul Tiberiu Iacob Ridzi, suportul financiar al administrației locale față de acest tip de activități constituie o garanție a succesului acestui demers nobil, util și necesar. ”Îl felicit și cu această ocazie pe președintele acestei asociații, domnul Alexandru Kelemen, cu care Primăria Municipiului Petroșani colaborează de o lungă perioadă de timp, pentru întreaga implicare în activitățile umanitare, pentru că mereu a știut cum să întindă o mână de ajutor bunicilor noștri, persoanelor aflate în dificultate, să răspundă cu multă dăruire nevoilor comunității. Noi, la Petroșani, colaborăm de multă vreme cu astfel de ONG-uri, cărora le-am acordat întregul sprijin și care pot să ofere astfel de servicii cu costuri mult mai mici decât ar putea să o facă o instituție de stat. Sunt de părere că trebuie să fie schimbat modul de abordare la nivel național, pentru că mult mai bine se pot ocupa cultele, ONG-urile de această activitate, sunt mult mai aplicate, iar autoritățile locale sau județene ar trebui să externalizeze și să finanțeze aceste servicii către cei care pot să-i ajute mult mai bine pe semenii noștri aflați în nevoie, bineînțeles cu întreaga noastră implicare”, a declarat primarul Tiberiu Iacob Ridzi.
Mai mult, acesta spune că a discutat pe marginea acestei teme de interes major pentru Valea Jiului inclusiv cu Ministrul Muncii, convins fiind că sprijinul statului român acordat unor astfel de asociații care-și asumă creșterea calitativă a serviciilor sociale oferite persoanelor în vârstă și altor categorii vulnerabile, este unul determinant.
Noile servicii oferite de Asociația umanitară Kandila vârstnicilor din comunitatea Văii Jiului pot fi consultate inclusiv pe rețelele de socializare, acolo unde a fost lansată și o pagină specială care descrie în amănunt paleta de servicii puse la dispoziție. Cei interesați pot afla detalii și la sediul Asociației din Petroșani, strada Independenței, nr 18/2, sau pot suna la numărul de telefon 0766374628.