Era neîndoielnic faptul că ambițiosul și bravul înotător Avram Iancu va reuși să facă din antrenamentul său de la București pentru provocarea care-l așteaptă în vară (parcurgerea înot a lacului Balaton din Ungaria, dus-întors) încă un record personal. De data aceasta nu este vorba doar despre rezistența de a înota, 24 de ore neîntrerupt, în apele Dâmboviței, ci și de o misiune specială cu scop umanitar.
Asta pentru că antrenamentul său de la București, desfășurat sub egida activităților asociației ”Swimaton București”, o platformă de schimbare pozitivă a comunității care a devenit, în timp, un ecosistem al schimbării, prin care comunitatea interacţionează şi se implică în strângerea de fonduri pentru proiecte din București și Ilfov pe care le consideră relevante și transformatoare. Cursa de înot care a vizat rezistența timp de 24 de ore pe râul Dâmbovița a lui Avram Iancu a avut ca scop strângerea de fonduri pentru sprijininirea copiilor cu autism de la Asociația Conil. ”Am înotat pentru ca 100 de copii diagnosticați cu autism să beneficieze de programe de recuperare și integrare prin sport și aquaterapie. Timp de două luni beneficiarii programului de recuperare prin sport si aquaterapie vor participa la o oră de înot săptămânală alături de antrenori specializați. Brațele mele de tată au făcut valuri neîncetat timp de 24 de ore. Dar doar în echipă vom putea să dăm intensitate valurilor. Haideți ca împreună să stârnim un tzunami de bine, de zâmbete pentru acești copii minunați și să le oferim o șansă în plus”, ne-a declarat Avram Iancu.
Nu a fost o cursă ușoară pentru ”Crăișorul apelor” care a avut de luptat nu doar cu propria rezistență fizică, ci și cu un ”traseu” acvatic pe Dâmbovița, în plin centru al Bucureștiului, printre alge și alte obstacole acvatice, printre rațe sălbatice și bacterii, prin arșița soarelui și ploi torențiale, dar și prin răcoarea nopții. Încurajat însă permanent de cei care au venit să-l susțină și să-l aplaude, dar mai ales ambiționat de dorința de a-și duce la bun sfârșit misiunea umanitară de sprijin pentru copiii cu autism, Avram Iancu a reușit să ducă până la capăt acest efort de 24 de ore de înot continuu. ”Nimic din toate acestea și nici un risc nu a fost prea mare pentru a înota pentru copiii cu autism de la Asociația Conil. Sunt multe de spus dar aș vrea să mă limitez doar la mulțumiri: în mod special Apelor Române, Primăriei și Poliției Locale din Sectorul 3 care au făcut posibil ca acest înot să se desfășoare în plenul Bucureștiului, la „poalele” Bibliotecii Naționale a României. Echipei mele de suport și în special doamnei Vanea Eniko Emese. Bibliotecarilor de la Biblioteca Academiei Române care au venit să mă susțină în frunte cu managerul Ramona Mezei. Echipei Swimathon Bucuresti 2021, miilor de bucureșteni care m-au încurajat de pe margine și, desigur, sponsorilor mei care au făcut posibil acest înot”, a declarat Avram Iancu.
Acesta este convins că mulțumiri speciale se cuvin mai ales tuturor donatorilor care au rezonat cu cauza celor 100 de copii ce vor beneficia de aquaterapie. Până acum s-au strâns 4015 lei, ceea ce înseamnă 40% din suma necesară pentru îndeplinirea obiectivului propus de Asociația Conil. Însă link-ul donațiilor rămâne activ pentru o lună de zile astfel încât cei care doresc să contribuie la susținerea copiilor cu autism în accesul lor la procedura de aquaterapie, o pot face în continuare, foarte simplu și comod, accesând linkul următor: https://swimathonbucuresti.ro/avram-iancu/
Deși cursa de înot de la Dâmbovița a lui Avram Iancu a fost doar una de antrenament, sportivul și bibliotecarul din Petroșani a fost primit în Capitala României ca un adevărat campion care, așa cum stă de pe acum mărturie pe terasamentul canalului Dâmboviței din centrul Bucureștiului, ”iubește cărțile și apa” !
Cum să nu fim mândri că suntem conaționali și, noi, mai mult, concitadini ai unui astfel de brav român ! După nume, dar mai ales după atitudine !