În aceste zile se împlinesc 60 de ani de la înființarea Muzeului Orășenesc Petroșani (azi Muzeul Mineritului) și 70 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Minerului Român.
Muzeul Mineritului, unic în țară prin profilul său, a fost înființat în baza Deciziei Sfatului Popular al Regiunii Hunedoara în data de 4 august 1961. Inițial, muzeul a funcționat într-o altă clădire, dar, din cauză că spațiul expozițional era foarte mic, s-a luat hotărârea ca locația muzeului să fie mutată în sediul actual, în anul 1967. Tot aici, în data de 18 octombrie 1970 s-a înființat prima Secție Numismatică din România, cât și prima expoziție de numismatică, iar în timp zestrea expozițională s-a mărit și s-a diversificat, ajungând la formula în care funcționează astăzi. De asemenea, clădirea care adăpostește acum Muzeul Mineritului a fost complet reabilitată, printr-un amplu program derulat de administrația publică din Petroșani cu fonduri europene, în valoare de peste un milion de euro.
Totodată, se împlinesc și 70 de ani de la prima sărbătorire a Zilei Minerului Român, un moment extrem de important în viața urbei, care și-a legat numele pentru totdeauna de activitatea de extracție a cărbunelui.
Aceste importante repere culturale și sociale vor fi marcate printr-o serie de manifestări care vor avea loc duminică, 1 august 2021, începând cu ora 10.00, la Muzeul Mineritului din Petroșani. Aici se va desfășura conferința cu tema ”Ziua Minerului, vedere după 70 de ani. Când sărbătorim, când comemorăm”, dezbaterea fiind moderată de Marian Boboc, custode al Muzeului Mineritului din Petroșani. Tot în cadrul acestei serii de evenimente publice, vor avea loc și o serie de lansări de carte, urmând să fie prezentate o serie de volume recente avându-i ca autori pe Marian Boboc, Bujor Bogdan și Mircea Baron.