Municipiul Lupeni, platou de filmare pentru producții cinematografice

Home Cultură Municipiul Lupeni, platou de filmare pentru producții cinematografice
Municipiul Lupeni, platou de filmare pentru producții cinematografice

Pentru câteva zile, municipiul Lupeni s-a transformat în platou de filmare, în mai multe locuri din oraș fiind realizate scene dintr-o coproducție cinematografică româno-americană. O parte a filmărilor au fost realizate și la Palatul Cultural ”Minerul” din Lupeni, clădire monument cu o arhitectură aparte.

Potrivit primarului municipiului Lupeni, Lucian Resmeriță aici au fost turnate secvențe pentru mai multe scene ale unui serial care se află deja la al cincilea sezon. Filmările au stârnit interesul oamenilor, impresionați mai ales de echipamentele tehnice desfășurate pe platourile de filmare de la Lupeni. „Desigur că este un punct de interes în care foarte mulți oameni sunt curioși ce se întâmplă și merg să vadă. Pentru noi, important este că municipiul Lupeni este atractivi iată și pentru astfel de activități culturale, ceea ce nu poate decât să ne bucure. Există o mare deschidere din punctul nostru de vedere pentru cei care găsesc atractivă zonă și spațiul public pentru astfel de activități. Noi i-am ajutat și pe producătorii acestui serial cu ce au avut nevoie, le-am oferit sprijin inclusiv de la poliția locală și facem tot ce depinde de noi ca să îi ajutăm. În plus, cred că este important și faptul că echipa de producție, având cam 40 de oameni, sunt cazați în aceste zile la Straja”, a spus primarul Lucian Resmeriță.

Nu este pentru prima oară când municipiul Lupeni devine spațiu pentru turnarea unei producții cinematografice. Cea mai cunoscută peliculă care a fost turnată, parțial, și la Lupeni rămâne însă cea a filmului românesc ”Lupeni 29”, în care întregul scenariu al filmului urmărește revolta muncitorilor de la mina Lupeni din august 1929 și urmările tragice ale acesteia. Filmul regizat de Mircea Drăgan constituie o evocare a tragicelor evenimente din 5-6 august 1929, soldate cu moartea a 22 de mineri.

Filmările, desfăşurate între 14 iulie şi 8 decembrie 1962, la Lupeni, Godeni-Muscel şi Buftea, au adus o seamă de actori reputați ai vremii pe platourile de filmare de la Lupeni, majoritatea acestora fiind însoţiţi de familii, având în vedere că filmările au debutat vara, când stagiunile teatrale se încheiaseră. Distribuţia peliculei realizate după scenariul scris de Nicolae Ţic, Eugen Mandric şi Mircea Drăgan era una de zile mari, incluzându-i pe Colea Răutu (Letean), Ştefan Ciobotăraşu (Varga), George Calboreanu (Todor Baci), Fory Etterle (Procurorul), George Măruţă (Directorul), Ilarion Ciobanu (Dăneţ), Toma Dimitriu (Maiorul), Dumitru Furdui (Mirică), Draga Olteanu-Matei (soţia lui Varga) şi Constantin Rauţchi (Hudici).

Filmul ”Lupeni 29” a fost lansat cu mare fast pe 11 februarie 1963 însă în timpo ecourile acestuia s-au estompat, mai ca urmare a faptului că deşi, în realitate, aportul comuniştilor în organizarea acelei greve care a zguduit România interbelică a fost unul insignifiant, după 1948 noul regim a „confiscat“ protestul disperat al minerilor. Motiv pentru care astăzi nu mai vorbeşte aproape nimeni nici despre grevă, nici despre film. De curând, studiourile ”Buftea” au făcut însă publice o serie de imagini document, realizate de fotograful de platou Ion Cristescu în timpul filmărilor de la Lupeni, imagini din care vă prezentăm și noi o selecție.