Moment important în istoria de peste 35 de ani a amenajărilor hidroenergetice hunedorene din Munții Retezat, barajul de la Gura Apelor, situat în Parcul Național Retezat, a fost umplut la capacitatea maximă, până la nivelul normal de retenție, situat la 1.072,5 metri deasupra mării. Evenimentul a marcat recepția finală a acestui obiectiv hidroenergetic strategic, în prezența conducerii companiei Hidroelectrica, dar și a unor oficialități locale și județene.
Barajul Gura Apelor, construit în Munții Retezat, la aproximativ 40 de km de Hațeg, este cel mai mare baraj de anrocamente din Europa. Construcția barajului a început în 1975, iar dimensiunile sale sunt impresionante: 168 m înălțime, 225 milioane de metri cubi de apă în lacul de acumulare, cu un coronament de 460 metri, dimensiunile întregului baraj fiind de trei ori mai mari decât cele ale piramidei lui Keops.
Prezent la acest important eveniment, prefectul județului Hunedoara, Petru Călin Marian a arătat că amenajarea hidroenergetică Râul Mare Retezat exploatează potențialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp și cuprinde acumularea Gura Apelor și hidrocentralele Retezat și Clopotiva, obiectivul având parte în continuare de investiții semnificative din partea Guvernului. ”Cu sprijinul Guvernului României, centrala de la Gura Apelor se află în proces de retehnologizare, investiția fiind de aproape 80 milioane euro. Urmează finalizarea cu fonduri guvernamentale a Aducțiunii Secundare Râu Bărbat – Debușare Gura Apelor, care ar putea aduce Sistemului Energetic Național un aport suplimentar de energie de aproximativ 65,7 GWh/an. Hidrocentralele Retezat şi Clopotiva au o putere instalată de 349 MW iar apa străpunge muntele prin cei aproape 50 de kilometri de galerii subterane”, a spus prefectul Petru Călin Marian.