Primarii din județul Hunedoara au fost informați asupra programelor de finanțare a proiectelor publice derulate de Guvern

Reprezentanți ai Unităților Administrativ Teritoriale din județul Hunedoara s-au întâlnit miercuri, 8 septembrie, cu secretarul general adjunct al Guvernului României, Mircea Abrudean, în cadrul unei sesiuni de lucru organizate de prefectul județului, Călin Petru Marian, pentru ca primarii hunedoreni să fie informați despre cele mai noi măsuri ale Guvernului României, luate pentru a sprijini investițiile locale destinate dezvoltării localităților.

Secretarul general adjunct al guvernului, Mircea Abrudean, le-a prezentat participanților informații referitoare la Planul Național de Investiții „Anghel Saligny”, ajustarea contractelor de achiziții publice, în contextul creșterii prețurilor la materiale de construcții, situația plăților din PNDL și extinderea acestui program, noile modificări legislative la Legea achizițiilor Publice nr. 98/2006, prevederile noi ale „Legii energiei” și Planul Național de Redresare și Reziliență. Primarii hunedoreni au mai fost informați de faptul că în următoarea perioadă vor fi luate și alte decizii guvernamentale de sprijin al autorităților, în urma cărora se vor reduce taxele de avizare a proiectelor de interes public. De asemenea, depunerea proiectelor de investiții locale, în baza Planului Național de Investiții „Anghel Saligny”, poate fi efectuată online, reducându-se timpul necesar pentru depunere. Totodată vor fi simplificate procedurile de accesare a fondurilor europene.

Reprezentanții guvernamentali au dat asigurări că pentru Guvernul României constituie o prioritate luarea celor mai potrivite măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii locale, fapt ce va duce la investiții care vor avea ca urmare dezvoltarea economică a zonelor unde acestea sunt finalizate. O primă măsură clară în acest sens a fost deja luată la rectificarea bugetară operată de Guvern în aceste zile, în cadrul căruia județul Hunedoara va avea alocate suplimentar 11,670 milioane de lei pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile comunale și județene, aceasta fiind cea de-a doua sumă alocată la nivel național.

Întâlnirea s-a finalizat cu o sesiune de întrebări și răspunsuri referitoare la posibilitatea autorităților locale de a-și finaliza proiectele începute sau de a se înscrie cu alte noi investiții, beneficiind de noile măsuri de sprijin luate de executiv. Spre exemplu, administratorul public al județului Hunedoara, Costel Avram a atras atenția asupra necesității continuării finanțării proiectelor începute deja în județul Hunedoara, înscrise în Programul Național de Dezvoltare Locală. ”Cred că, înainte de a lansa un nou program, Guvernul are obligația de a onora angajamentele față de cele aproximativ 30 de unități administrativ teritoriale din județ care încă au problemele cu proiectele implementate prin PNDL2. Trebuie să tratăm cu mare responsabilitate și problemele apărute în urma creșterii prețurilor la materialele de construcții. Costurile au crescut, iar constructorii se văd în imposibilitatea de a continua proiectele contractate de la administrațiile publice locale! De asemenea, Planul Național de Investiții trebuie să fie o garanție a dezvoltării comunităților locale într-un mod echilibrat, ținându-se cont de necesitățile fiecăruia, nu de culoarea politică!”, a spus Costel Avram, reprezentantul CJH.