Senatorul Cristian Resmeriță despre ”o guvernare eșuată și efectele ei nefaste asupra populației”

Home Politică Senatorul Cristian Resmeriță despre ”o guvernare eșuată și efectele ei nefaste asupra populației”
Senatorul Cristian Resmeriță despre ”o guvernare eșuată și efectele ei nefaste asupra populației”

În opinia senatorului PSD Cristian Resmeriță, actuala guvernare de dreapta condusă de premierul Florin Câțu și-a demonstrat în mod categoric incapacitatea de a conduce România și a de a proteja cetățenii, dovedind că este o guvernare  ce pare mai degrabă că se adresează unui grup restrâns de oameni și nu populației în ansamblu.

Senatorul social-democrat din Valea Jiului apreciază că efectele lipsei de acțiune sau a incapacității de acțiune a Guvernului față de valul de scumpiri din ultima perioadă, pot avea din păcate, efecte nefaste asupra majorității populației din țara noastră. ”Și eu, asemenea majorității românilor, privesc cu îngrijorare explozia prețurilor din magazine, explozia prețurilor la energie, explozia prețurilor la facturile pentru utilități și mă îngrijorează lipsa de reacție a unui Guvern care pare mult mai preocupat de luptele interne din partidele care-l compun decât de situația economică și socială alarmantă în care se regăsește populația. Ceea ce este și mai grav este că Guvernul domnului Câți nu doar că nu caută soluții pentru atenuarea efectelor scumpirilor, ci este indiferent la ceea ce se întâmplă chiar și în condițiile în care are la îndemână cea mai simplă soluție: aplicarea prevederilor de lege adoptate încă din perioada în care PSD s-a aflat la Guvernare, și mă refer aici la legislația privind majorarea pensiilor cu 40%, dublarea alocațiilor pentru copii, aplicarea măririlor salariale din Legea salarizării ș.a.m.d. Potrivit acestor legi, care sunt în vigoare, în luna septembrie a acestui an ar fi trebuit aplicate noi majorări de pensii și salarii, lucru care, de asemenea nu s-a întâmplat. Eu mărturisesc că nu am crezut că este posibil ca un Guvern să ignore respectarea unor legi în vigoare, a unor legi care sunt de fapt soluții pentru problemele cetățenilor. Așa ceva este și periculos, și inadmisibil și de aceea eu o spun cu toată convingerea: Florin Câțu și guvernul acestuia trebuie să plece imediat de la conducere”, a declarat senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta spune că, deși nu vrea ca PSD să fie atras într-o capcană politică a politicienilor de dreapta, care-și dispută acum în toate partidele aflate la guvernare, șefia partidelor din care fac parte, va vota orice moțiune de cenzură care are drept scop căderea acestui Guvern. ”După cum se știe, există o moțiune de cenzură depusă la Parlament care, după părerea mea, este acum blocată tot printr-o procedură care încalcă legea (acest lucru constituind un alt precedent periculos și intolerabil), care trebuie votată conform legii. Și ea va fi votată ! Eu și colegii din PSD vom vota, în mod cert orice moțiune care are drept scop căderea acestui guvern, chiar dacă nu dorim să fim atrași într-o capcană a colegilor de la USR, care de fapt nu vor decât să negocieze rămânerea la guvernare în condiții mai bune pentru ei. Nu ne interesează luptele interne ale politicienilor de dreapta, nu vrem să fim folosiți ca săgeată în aceste lupte, dar nici nu putem accepta ca o guvernare iresponsabilă să aducă românii la sapă de lemn”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta arată că, în ceea ce privește PSD, reprezentanții acestui partid în Parlament au reușit să blocheze, pentru moment, unele decizii prin care Guvernul vrea să modifice o serie de prevederi legale menite să ajute oamenii. ”Ați văzut, desigur că PSD a propus soluții în ceea ce privește intervenția statului în ceea ce privește plafonarea prețului la energie și gaze, iar domnul Câțu abia acum, în urma presiunilor publice, a acceptat să ia în calcul această soluție după ce, inițial, ne-a spus că este un susținător al liberalizării totale a pieței de energie. Până la un punct putem fi de acord cu acest lucru, dar eu știu că liberalizare a pieței nu înseamnă o dublare sau o triplare a prețului, iar dacă apar astfel de tendințe care nu au absolut nici o justificare din punct de vedere economic, statul este dator să intervină. Chiar și din Opoziție, PSD a reușit să mai pună stavilă nepăsării acestui guvern față de oameni și vă dau doar un singur exemplu: în Comisia pentru Energie, din care fac și eu parte, am reușit împreună cu colegii să blocăm pentru moment o Ordonanță a Guvernului, prin care se dorea anularea unei alte Ordonanțe de Guvern prin care oamenii care nu-și putea plăti facturile la utilizări, ca urmare a efectelor pandemiei și crizei generate de aceasta, sunt protejați  și nu pot fi debranșați. Ei bine, în prag de iarnă, în pragul unui nou val al pandemiei și în condițiile creșterilor uriașe de prețuri, domnul Câțu și guvernul său doreau să anuleze această formă de protecție socială a cetățenilor și să dea voia companiilor ca, fie și pentru o datorie de un leu, să-i debranșeze de la curent sau gaz pe consumatorii casnici”, explică senatorul Cristian Resmeriță.

Acesta atrage un semnal de alarmă și asupra pericolului ce paște inclusiv pensionarii din Valea Jiului, în condițiile în care la Ministerul Muncii este analizat un act normativ prin care drepturile de pensie ale minerilor ar urma să fie calculate după o nouă formulă, prin împărțirea la 25 de ani, în loc de 20 de ani cum este în prezent grație unei legi inițiate tot de către senatorul Cristian Resmeriță. ”După cum știți există acum acea lege pe care presa a numit-o Legea Resmeriță, prin care oamenii care le permite minerilor să iasă la pensie la 45 de ani, cu 20 de ani vechime și care au pensii bune. Am informații certe că Ministerul Muncii lucrează la modificarea acestei legi prin modificarea stagiului de cotizare de la 20 la 25 de ani, care va face ca mii de oameni din Valea Jiului și nu numai să aibă de suferit. Se știe că prin Legea Resmeriță am reușit să reducem aceste stagii de cotizare de la 30 de ani la 20 de ani și multor pensionari aproape li s-au dublat pensiile. Acum, Guvernul vrea să taie acești bani, priuntr-o nouă recalculare, făcut rapid, prin Ordonanță, ceea ce este absolut incorect și nedrept față de mineri. Vreau să le atrag, în acest sens, atenția și colegilor mei parlamentari din județ de la PNL și de la celelalte partide, că trebuie să acționeze în așa fel încât să-i apere pe cei care i-au trimis în Parlament, mai ales că sunt la guvernare. Eu le promit că dacă se întâmplă lucruri nefavorabile pentru oamenii din Valea Jiului, voi avea grijă să-i fac cunoscuți, pentru ca oamenii să-i oprească pe stradă și să-i tragă la răspundere”, avertizează senatorul PSD Cristian Resmeriță.

Pentru toate aceste motive, la care se mai pot adăuga încă multe, multe altele, parlamentarul social-democrat apreciază că actuala guvernare trebuie să plece.