Primarii sociali-democrați și președintele CJH consideră că județul Hunedoara este discriminat pe criterii politice de Guvernul demis

Home Politică Primarii sociali-democrați și președintele CJH consideră că județul Hunedoara este discriminat pe criterii politice de Guvernul demis
Primarii sociali-democrați și președintele CJH consideră că județul Hunedoara este discriminat pe criterii politice de Guvernul demis

Echilibrarea bugetară făcută de premierul demis Florin Cîțu este contestată de conducerea Consiliului Județean Hunedoara și de majoritatea primarilor din județ. De altfel, mai mulți primari social-democrați au fost prezenți la vineri, 8 octombrie 2021 Consiliul Județean Hunedoara, unde a avut loc o conferință de presă, de unde au mers împreună la întâlnirea cu prefectul județului Hunedoara pentru a-și face cunoscute nemulțumirile pe acest subiect.

Aceștia au arătat că la rectificarea de zilele trecute, Consiliul Județean Hunedoara a primit mai puțin de jumătate din suma solicitată, iar toți banii alocați, 3.8 milioane de lei, vor fi utilizați pentru asigurarea funcționării Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara.

Un fapt grav semnalat de conducerea Consiliului Județean Hunedoara este discrepanța foarte mare între fondurile asigurate primăriilor conduse de primari PNL și celor conduse de primari PSD. ”Este de neînțeles modul cum au fost repartizați banii, pe ce criterii. Nu s-a ținut cont de numărul de proiecte, de numărul de locuitori, de necesarul de bani comunicat. Nu s-a ținut cont de nimic. Practic peste 80 la sută din bani s-au dus către primăriile PNL. Să vă dau niște exemple: comuna Balșa (PNL) cu 789 de locuitori, primește 400.000 de lei, deci 506,97 de lei/cap locuitor, comuna Băcia (PSD) cu 1842 de locuitori, primește 50.000 de lei, adică 27,14 lei/cap locuitor, comun Crișcior (PNL) cu 3778 locuitori, primește 107,4 lei/ cap locuitor, iar Dobra (PSD) primește 0 lei. Judecați și dumneavoastră!”, i-a spus președintele CJH, Laurențiu Nistor, prefectului de Hunedoara.

Acesta este de părere că împărțirea fondurilor, așa cum  fost gândită de guvern, afectează grav o parte însemnată a comunelor din județ, în special pe cele mici. Este vorba despre comunele conduse de primari PSD, care au primit, la ultima alocare bugetară, 0 lei sau ridicola sumă de 50.000 de lei. Sunt comune care au proiecte europene în derulare și care aveau nevoie de ajutor financiar, în principal, pentru cofinanțări. În plus, în opinia liderului social-democrat nici municipiile și orașele nu o duc mai bine, pentru că majoritatea s-au trezit cu zero alocări. Municipiul Lupeni, de exemplu, se confruntă cu această situație pentru prima dată în ultimii 30 de ani.

Nemulțumiți de situație se arată și primarii sociali-democrați din județul Hunedoara. Spre exemplu, Lucian Resmeriță, primarul municipiului Lupeni, spune că excluderea Lupeniului de la suplimentarea de fonduri la o rectificare bugetară este un fapt fără precedent în ultimii 30 de ani. ”Am făcut solicitare pentru 3 milioane de lei, să asigurăm cofinanțarea pentru fondurile europene. Niciodată în 30 de ani nu am primit un așa tratament, suntem dezamăgiți, dar sperăm să trecem cumva peste toate”, a declarat primarul Lucian Resmeriță.

Mai mult, la rectificare, Orăștia s-a ales cu o rectificare negativă în valoare de 400.000 de lei, iar municipiul Hunedoara, campion la atragerea de fonduri europene și guvernamentale nerambursabile, nu primește nici de această bani. Primarul Municipiului Hunedoara, Dan Bobouțanu, a calificat drept ridicolă și de neînțeles această situație. ”Deși suntem în 2021, nu există niște principii clare după care se alocă acești bani din Fondul de Rezervă, nu se fac niște analize concrete, nu se ține cont de necesitățile reale ale comunităților. Municipiul Hunedoara nu avea neapărat nevoie de bani, dar nici Deva și nici Petroșaniul nu aveau acum nevoie de bani. Banii trebuiau să ajungă la comune, pentru că ele au nevoie de sprijin să se dezvolte. Acest guvern nu a lucrat decât pentru o anumită zonă politică. Este o catastrofă de guvern, nu dă nicio explicație, nu spune în ce direcție vrea să ducă țara”, a declarat primarul Dan Bobouțanu.

La rândul său primarul comunei Leleșe, Ciprian Achim a arătat că ignorarea cererii de suplimentare a fondurilor de către Guvern pune în pericol și derularea unor proiecte europene aflate în derulare în această comună. ”Am două milioane de euro atrași în urmă cu șase ani. La vremea aia aveam cofinanțarea asigurată, dar inflația a crescut foarte mult peste ce am estimat, prețurile s-au tot modificat. De unde să știu ce vremuri vin. Faceți ceva și ajutați-ne! Dacă primeam 200.000 de lei acum terminam un proiect pe fonduri. Erau bani care intrau în România. Mai am un proiect de 300.000 de mii de euro la care mă gândesc să renunț”, a declarat primarul Ciprian Achim.

După încheierea conferinței comune de presă, conducerea Consiliului Județean Hunedoara și delegația primarilor s-au întâlnit cu prefectul județului Hunedoara, Călin Marian, în încercarea de a clarifica această situație delicată în care se află unele primării hunedorene. Prefectului i s-a reproșat faptul că a acordat primăriilor un termen foarte scurt pentru a răspunde în legătură cu necesarul de sume, dar și faptul că nu a luat atitudine în momentul în care a fost publicată hotărârea cu repartizarea banilor pentru echilibrarea bugetelor locale. Totodată, s-a convenit că se vor face demersuri pe lângă Guvern pentru corectarea acestor neajunsuri, pentru a nu lăsa comunitățile mici fără proiecte și finanțări.

În opinia prefectului județului Hunedoara, Petru Călin Marian, Guvernul PNL a încercat să ajute primăriile care într-adevăr au nevoie de fonduri, pe baza analizei execuției bugetare și a disponibilităților pentru finalul anului și a echilibrat bugetele primăriilor cărora Consiliul Județean Hunedoara nu le-a repartizat niciun leu sau le-a alocat fonduri total insuficiente pentru susținerea programelor de dezvoltare locală.

Prefectul Petru Călin Marian a precizat că, în luna septembrie, Consiliul Județean a primit sume importante, tot de la Guvernul PNL, pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și locale. ”Nu mai puțin de 11.670.000 lei au ajuns în conturile CJH, care a decis să țină toți banii și să aloce ZERO lei către administrațiile publice locale. Probabil pentru că, printre alte cheltuieli care nu au nicio legătură cu sprijinul acordat comunităților locale, trebuie acoperite cheltuielile de funcționare și de personal pentru noua direcție din cadrul CJH, înființată în urmă cu puțin timp”, a declarat prefectul Petru Călin Marian.

Modul de distribuire al fondurilor din rezerva financiară aflată la dispoziția Primului Ministru pentru echilibrarea bugetelor locale este contestat nu doar în județul Hunedoara, ci peste tot în țară, PSD arătând că din totalul sumei de 1 miliard de lei, 85% din bani s-au dus către UAT-urile conduse de primari PNL. Marcel Ciolacu, președintele PSD a declarat că social-democrații vor ataca în instanță hotărârea de guvern privind repartizarea acestor sume și vor cere desființarea acesteia. În același timp, PSD a anunțată că va face și o plângere penală îndreptată împotriva premierului demis Florin Cîțu.