Folk ”high-class” la Festivalul ”Cântec pentru prieteni – In Memoriam Tatiana Stepa” de la Lupeni

Home Cultură Folk ”high-class” la Festivalul ”Cântec pentru prieteni – In Memoriam Tatiana Stepa” de la Lupeni
Folk ”high-class” la Festivalul ”Cântec pentru prieteni – In Memoriam Tatiana Stepa” de la Lupeni

Odată cu cea de-a XI-a ediție a Festivalului de folk ”Cântec pentru prieteni” inițiat de artistul Cătălin Stepa în memoria mamei sale, admirabila cantautoare Tatiana Stepa, trecută în eternitate în august 2009, a trecut, așa cum remarca însuși promotorul acestui eveniment cultural-artistic de excepție, într-o nouă dimensiune. Fără îndoială, Tatiana Stepa nu și-ar fi putut dori un altfel de spectacol dedicat sufletului său decât unul cu cei mai buni prieteni și colegi ai săi pe scenă, la Lupeni, în fața unui public format din cei mai fideli admiratori ai muzicii sale, aplaudând momentul deplinului succes în muzică al fiului său, Cătălin.

Toate aceste lucruri s-au întâmplat aievea la concertul pe care bunul Dumnezeu a îngăduit să poată fi organizat (chiar și în condiții speciale impuse de o criză sanitară ce pare fără sfârșit) duminică, 10 octombrie 2021 pe scena Palatului Cultural din Lupeni. Aici, iubitorii de muzică și poezie au avut parte de un concert folk ”high-class” susținut de artiști de top ai acestui gen muzical, rememorând și cântând piese de aur ale folkului românesc, împreună cu veteranii Ducu Bertzi (care a venit la concertul de la Lupeni împreună cu chitaristul Constantin Neculae și violonista Irina Furdui), împreună cu Magda Pușcaș (acompaniată la chitară de Rareș Suciu), dar și împreună cu reprezentanții unei noi generații de oameni buni ai folkului românesc, precum Nicu Zotta, Luminița Donisă și bineînțeles Cătălin Stepa (acompaniat și anul acesta la festivalul de la Lupeni, de pianistul Aurelian Epuraș).

Norocoșii care au prins un bilet în sală au avut astfel nu doar bucuria reîntâlnirii cu acești admirabili artiști, ci și bucuria de a fredona melodii precum: ”Când s-o-mpărțit norocul”, ”Floare de colț”, ”M-am îndrăgostit numai de ea”, ”Săracă inima me” ș.a. împreună cu Ducu Bertzi sau ”La o cană cu vin”, ”Partaj”, ”Taina”, ”Din copilărie” ș.a. împreună cu Magda Puskaș, doi dintre folkiștii care au jucat un rol determinant în cariera Tatianei Stepa. Similar, spectatorii au avut ocazia de a-i asculta și pe Nicu Zotta sau Luminița Donisă, două voci remarcabile din generația nouă a folkului românesc.

Este știut faptul că Magda Pușcaș și Tatiana Stepa au format unul dintre cele mai prolifice grupuri muzicale din folkul românesc, ”Partaj”, dar cu acest prilej am aflat că Ducu Bertzi a făcut parte din juriul de backstage care a dat undă verde primei apariții pe scenă a Tatianei Stepa, la concertul de la Făgăraș, din 1982) de la Făgăraș. Ducu Bertzi se declară și astăzi mândru de acel moment, ca și de faptul că a însoțit-o pe Tatiana Stepa în sute de concerte, dar în același timp, se declară mulțumit că fiul Tatianei, Cătălin Stepa a decis în cele din urmă să urmeze, la rândul său, o carieră în muzica folk. ”M-am bucurat să-l văd pe Cătălin, fiul Tatianei Stepa pe scenă. L-am ascultat cu atenție și pot să spun, cu mâna pe inimă, că sunt impresionat de evoluția lui. Cred că din toată generația asta nouă care duce mai departe tradiția acestui gen muzical, Cătălin este unul dintre cei mai buni, iar faptul că reușește să ducă mai departe, în acest fel, printr-un festival de folk organizat aici la Lupeni, memoria mamei sale, mă face să-l prețuiesc și mai mult”, a spus, pe scena festivalului ”Cântec pentru prieteni” de la Lupeni, Ducu Bertzi.

Organizat pentru al cincilea an la Lupeni, grație sprijinului primit de Asociația ”Tatiana Stepa” din partea Primăriei și Consiliului local al municipiului Lupeni, Asociației ”Lions Club Valea Jiului”, Asociației ”Fabrica de pian” și omului de afaceri Emil Părău, Festivalul ”Cântec pentru prieteni” a confirmat pe deplin prestigiul de care se bucură, în rândul prietenilor și al iubitorilor de folk, Cătălin Stepa – artistul. Iar acest fapt este cu atât mai demn de admirație cu cât Cătălin Stepa a reușit deja să-și croiască propriul drum și propriul stil în muzica folk, cucerind propriul său public și întregind tot mai mult propria galerie de prieteni. Fără a uita însă, nici clipă, spre cinstea sa și bucuria noastră, să transforme dorul de mamă dar și dorul de Tatiana al tuturor iubitorilor de folk din România, dar mai ales din Valea Jiului, într-unul din cele mai frumoase festivaluri de folk din România, dedicat memoriei acesteia. Drept pentru care, în egală măsură, îl felicităm și-i mulțumim !