Generalul (r) Nicolae Ciucă mandatat să formeze noul Cabinet guvernamental

Home Stiri la zi Generalul (r) Nicolae Ciucă mandatat să formeze noul Cabinet guvernamental
Generalul (r) Nicolae Ciucă mandatat să formeze noul Cabinet guvernamental

După consultările pe care le-a avut joi, 21 octombrie 2021 la Palatul Cotroceni, cu reprezentanții partidelor parlamentare, președintele Klaus Iohannis a decis să-l nominalizeze pe fostul ministru al Apărării Naționale, Nicolae Ciucă în calitate de Prim Ministru desemnat să formeze viitorul Guvern. Numirea vine după ce Cabinetul Cioloș, căruia Președintele României i-a încredințat inițial calitatea de premier, nu a întrunit votul de învestitură în Parlament.

Generalul (r) Nicolae Ciucă a fost propunerea cu care PNL a mers astăzi la consultările cu Președintele României. Klaus Iohannis apreciază că a decis să accepte această nominalizare, convins că prin numirea lui Nicolae Ciucă în calitate de Prim Ministru, actuala criză politică va înceta. „Discuţiile de astăzi au fost considerabil mai bune decât ultimele discuţii. Am reiterat că acum este nevoie de o soluţie reală. Acum criza politică trebuie să se încheie. Acum este nevoie de un guvern care se apucă să rezolve problemele care îi preocupă şi pe români. Trebuie să terminăm cu această criză de preocupări care ţin doar de politicieni. Această criză a durat deja prea mult. Este inadmisibil să continuăm în acest stil. Avem criza pandemică, avem o situaţie dramatică în spitalele din România, iarna bate la uşă, preţurile la energie cresc. E nevoie de un guvern cu puteri depline pentru a pune în practică soluţiile pe care le-am gândit”, a declarat Președintele Klaus Iohannis.

Premierul desemnat a declarat că va avea discuții cu toate forțele politice responsabile, pentru a forma un Guvern care să treacă, fără emoții, în Parlament. ”Am înţeles încredinţarea acestui mandat ca pe un gest de responsabilitate pe care trebuie să îl avem în aceste momente dificile pentru a putea depăşi situaţia de criză în care ne aflăm, astfel încât cetăţenii să poată să beneficieze de tot ceea ce poate un Guvern în deplinătatea sa să ofere prin deciziile şi acţiunile pe care le întreprinde. În acest sens, vom negocia cu toate forţele responsabile astfel încât într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reuşim să alcătuim Guvernul şi, de asemenea, să negociem cu toate forţele responsabile astfel încât Guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a declarat Nicolae Ciucă.

General în rezervă, cu 4 stele, Nicolae Ciucă a ocupat funcția de ministru al Apărării în Cabinetele Câțu și Orban, iar în perioada 7 decembrie 2020 – 23 decembrie 2020 a mai deținut, interimar, funcția de premier, după demisia Primului Ministru Ludovic Orban. Între 1 ianuarie 2015 și 29 octombrie 2019 a ocupat funcția de Șef al Statului Major al Apărării. Nicolae Ciucă s-a născut pe 7 februarie 1967 în localitate Plenița din județul Dolj. În anul 1985, acesta a finalizat ciclul liceal la Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, trei ani mai târziu, absolvind Școala Militară de Ofițeri Activi „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. În 1995, promovează cursurile Academiei de Înalte Studii Militare, Facultatea Interarme, Specialitatea Arme Întrunite din București, iar în 2003 obține titlul de doctor în științe militare.