Fosta campioană olimpică la gimnastică, Ecaterina Szabo a devenit ”Cetățean de onoare” al municipiului Deva

Home Stiri la zi Fosta campioană olimpică la gimnastică, Ecaterina Szabo a devenit ”Cetățean de onoare” al municipiului Deva
Fosta campioană olimpică la gimnastică, Ecaterina Szabo a devenit ”Cetățean de onoare” al municipiului Deva

Fosta gimnastă Ecaterina Szabo a primit miercuri, 3 noiembrie 2021, certificatul de ”Cetățean de onoare al municipiului Deva”, în cadrul unei ceremonii restrânse care a avut loc la Primăria din Deva.

Consiliu Local al municipiului Deva a decis, la inițiativa primarului Florin Oancea, să-i acorde reputatei sportive Ecaterina Szabo, acest titlu, în semn de recunoaştere a meritelor acestei gimnaste deosebite care a obținut în cariera sa sportivă 28 de medalii, dintre care 15 de aur.

”Prin realizările sale remarcabile, Ecaterina Szabo a făcut cunoscut municipiul Deva în țară și în străinătate. În cariera sa, Katy, așa cum era numită de colege, s-a antrenat și la CSS Cetate Deva cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma și Octavian Bellu. După ce s-a retras din viața sportivă și a urmat cursurile Facultății de Educație Fizică și Sport din București, Katy a devenit antrenoare la Deva. În anul 2000, Ecaterina Szabo și-a primit locul binemeritat în istoria gimnasticii mondiale, fiind inclusă în Hall of Fame-ul rezervat marilor gimnaști ai lumii. Valoarea, calitatea şi performanţa trebuie apreciate, răsplătite şi promovate!”, a declarat Florin Oancea, primarul municipiului Deva.

Ecaterina Szabo, care după căsătorie poartă numele Tămaș-Szabo Katalin, locuiește în prezent, împreună cu familia, în Franța. Aceasta a venit special la Deve pentru a participa la ceremonia în care a fost învestită cu titlul de cetățean de onoare al reședinței de județ. ”Vă mulțumesc foarte mult că după atâția ani care au trecut de la retragerea mea din activitatea sportivă, nu m-ați uitat și municipalitatea din Deva mă onorează cu această diplomă care semnifică enorm de mult pentru mine. Pot spune că titlul pe care l-am primit astăzi aici, acasă, la Deva, valorează pentru mine cel puțin tot atât cât o medalie olimpică”, a declarat Ecaterina Szabo.

Sportiv remarcabil, Kati Szabo a făcut parte din generația de aur a gimnasticii românești. Deși cea mai notabilă performanță a sa este medalia de argint cucerită la Jocurile Olimpice de Vară de la Los Angeles (SUA) în 1984, după un duel memorabil cu Mary Lou Retton (reprezentanta SUA), Kati a câștigat medaliile de aur în toate finalele în care s-a calificat, sărituri, sol și bârnă. În ciuda dezamăgirii personale produsă de pierderea titlului olimpic la individual compus. Continuă să practice gimnastica, iar munca sa este încununată de succes în 1987 când a condus echipa României la cucerirea celui de al 2-lea titlu mondial pe echipe la Campionatele Mondiale de Gimnastică de la Rotterdam (Olanda), învingând reprezentativa Uniunii Sovietice pentru a doua oară în istoria acestei competiții. În urma acestui rezultat, Kati Szabo a fost aleasă sportiva anului 1987 în România. După participarea la Campionatele Mondiale din 1987, gimnasta se retrage din activitatea competițională și se înscrie la Facultatea de Educație Fizică și Sport din București, iar după absolvire lucrează ca antrenor la Deva contribuind la pregătirea unor viitoare gimnaste de succes precum Nadia Hațegan, Andreea Cacovean sau Maria Olaru (campioana mondială la individual compus din 1999).  În1991 Kati Szabo se căsătorește cu Cristian Tamas, fost membru al echipei de caiac a României iar împreună au doi băieți: Lorenzo și Zeno.Un an mai târziu, familia părăsește România și se stabilește în Franța unde Kati este antrenoare la un mic club din localitatea Chamalieres.  În anul 2000 Ecaterina Szabo este inclusă în Internațional Gymnastics Hall of Fame, fiind considerată o a doua Nadia a gimnasticii mondiale.

Foto: facebook/Ecaterina Szabo