La Spitalul din Vulcan funcționează din nou Secția de Terapie Intensivă

Home Administrație La Spitalul din Vulcan funcționează din nou Secția de Terapie Intensivă
La Spitalul din Vulcan funcționează din nou Secția de Terapie Intensivă

Începând din data de 5 noiembrie 2021, la Spitalul Municipal Vulcan funcționează din nou o Secție de Terapie Intensivă (ATI), cu 5 paturi. Redeschisă după 16 ani, din dorința expresă a actualei administrații locale și a conducerii Spitalului, noua secție va avea un rol esențial în activitatea medicală din cadrul acestei unități sanitare.

La inaugurarea Secției ATI de la Spitalul Municipal Vulcan au participat, pe lângă conducerea executivă a unității, asigurată de managerul George Bălțatu și directorul economic Dorina Băncilă, conducerea Primăriei municipiului Vulcan, prin Cristian Merișanu – primar și Malvine Socaci – viceprimar, conducerea Instituției Prefectului județului Hunedoara, prin Petru Călin Marian – prefect și Lorincz Szell – subprefect, dar și directorul DSP Hunedoara – Sebastian Mezei.

Noua Secție de ATI de la Spitalul Municipal Vulcan va funcționa cu 5 paturi, fiecare având parte de un salon separat și de toate echipamentele medicale necesare funcționării, iar 5 medici de specialitate vor asigura linia de gardă. Potrivit directorul Spitalului Municipal Vulcan, George Bălțatu, prin deschiderea acestei secții, unitatea medicală de la Vulcan intră în linia întâi a luptei împotriva Covid-19, dar va putea asigura și extinderea serviciilor medicale post-pandemie, de aici. ”Putem spune că, de pe acum, Spitalul Municipal Vulcan o să pună umărul la salvarea de vieți omenești alături de celelalte spitale din județul Hunedoara, care au compartimente de terapie intensivă. Datorită investițiilor făcute aici de Primăria municipiului Vulcan, Secția ATI este una modernă. Avem 5 paturi individuale, în 5 saloane, toate fiind dotate cu tot ce este necesar într-un compartiment ATI. În plus, fiecare salon are baie proprie și un sistem de monitorizare video, conectat la o cameră de control, cu ajutorul căruia pacienții pot fi verificați în orice moment”, a declarat George Bălțatu, directorul Spitalului Municipal Vulcan.

Odată cu amenajarea secției de Terapie Intensivă, la Spitalul din Vulcan se deschide și perspectiva de redeschidere a blocului operator. Primarul municipiului Vulcan dă asigurări că pentru sala de operație a secției de chirurgie vor fi parcurse în scurt timp acele proceduri tehnice și administrative strict necesare pentru a deveni operațională. ”Am realizat, împreună cu echipa mea, la Spital, ceea ce părea imposibil. Am redeschis, după 16 ani, Secția de Terapie Intensivă și ne pregătim și pentru redeschiderea blocului operator. Este un pariu pe care l-am făcut în urmă cu un an și o promisiune pe care am asumat-o în fața cetățenilor. Am demonstrat că se poate realiza imposibilul, dacă se dorește. Am alocat de la bugetul local aproape un milion de lei, doar în acets an, pentru această investiție. Practic, am oprit alte investiții pe care le puteam face în municipiul Vulcan, fiind conștienți însă că acest ATI este foarte important pentru buna funcționare a spitalului, mai ales în contextul actual. Apreciez efortul depus de managerul George Bălțatu, director economist Dorina Băncilă, doctor Adrian Barna, întregul colectiv al Spitalului Municipal Vulcan și consilierilor locali. Orice viață salvată este o mare mulțumire sufletească pentru noi toți”, a declarat Cristian Merișanu, primarul municipiului Vulcan.

Prezent la deschiderea Secției de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului din Vulcan, prefectul Călin Petru Marian a declarat: ”Sistemul sanitar hunedorean avea nevoie ca de oxigen, de suplimentarea numărului de paturi în secțiile ATI, în această perioadă deosebit de dificilă prin care trecem cu toții. Îi felicit pe toți cei implicați în această investiție „pentru viață”, în special autoritățile locale din Vulcan și conducerea spitalului. Sper ca în urma vaccinării a cât mai multor locuitori hunedoreni, aceste paturi să fie folosite cât mai rar, sau deloc, dar trăim vremuri grele și datoria noastră este să fim pregătiți pentru orice situație medicală.”

Acesta a arătat că, prin deschiderea Secției ATI de la Vulcan, numărul de paturi pentru Terapie Intensivă din cele 6 spitale hunedorene, a crescut la 42 de paturi, din păcate, la acest moment, toate fiind ocupate.

Directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei apreciază, la rândul său, că această investiție de la Vulcan înseamnă încă o șansă pentru pacienții care au nevoie de un asemenea tratament. ”Așa cum se știe, toate paturile ATI de la spitalele din județul Hunedoara, sunt ocupate de mai bine de două luni și, practic ele nu se eliberează, pentru că un imediat ce un pacient iese de la ATI, patul eliberat este imediat ocupat de un alt pacient. Și aceste 5 noi paturi de ATI de la Spitalul din Vulcan vor fi ocupate rapid, încă din această săptămână, pentru că există pacienți care au nevoie de terapie intensivă și nu mai avem unde să-i transferăm”, a declarat directorul DSP Hunedoara, Sebastian Mezei.

Primarul municipiului Vulcan, Cristian Merișanu spune că investițiile administrației locale în creșterea calității serviciilor medicale rămân o prioritate pe agenda activităților sale și în anii următori.