Clădire de 66.000 de euro pentru activitatea performerilor în robotică de la Huneodara

Home Educație Clădire de 66.000 de euro pentru activitatea performerilor în robotică de la Huneodara
Clădire de 66.000 de euro pentru activitatea performerilor în robotică de la Huneodara

Lucrările la corpul-anexă de la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” în care îşi vor desfăşura activitatea echipele de robotică ale unităţii şcolare amintite, prin care Primăria municipiului Hunedoara și-a propus să vină în sprijinul acestor echipe de tineri cu performanțe notabile la nivel internațional, se apropie cu pași repezi de finalizare.

Clădirea în sine este gata, iar acum se lucrează la finisaje şi instalaţii. Aceasta le va asigura pasionaţilor de fizică, informatică şi robotică un spaţiu suficient şi confortabil pentru a-şi desfăşura activităţile extraşcolare din domeniile amintite. Noua sală va beneficia şi de un spaţiu clar delimitat pentru testarea roboţilor. Clădirea are o suprafaţă utilă de aproape 100 de metri pătraţi, o înălţime de 3,5 metri şi va fi gata peste câteva săptămâni.

Actuala sală pentru echipele «mari» de robotică are doar 40 de metri pătraţi, spaţiu total insuficient pentru a-şi desfăşura activitatea, mai ales că se lucrează şi cu o serie de dispozitive voluminoase, iar o parte din spaţiu este ocupată de terenul pe care se lucrează cu roboţii. Echipele “juniorilor” de la FIRST Lego League se pregătesc, de asemenea, într-o sală prea mică pentru astfel de activităţi.

Investiţia se ridică la aproximativ 66.000 de euro (adică 320.000 de lei) şi este susţinută integral cu fonduri de la bugetul local al municipiului Hunedoara.

Reamintim că echipa „RobotX” a Liceului Teoretic „Traian Lalescu” a reuşit, anul acesta, să câştige o nouă medalie de aur la cea mai importantă competiţie mondială în domeniu, prezentând un proiect complex cu soluţii pentru domeniul sanitar: robot de sterilizare a saloanelor de 100 de ori mai ieftin decât cele existente pe piaţă, dispozitiv de sterilizare a măştilor de protecţie ce poate fi realizat şi acasă, senzori de oxigen pentru saloanele ATI, de asemenea, mult mai ieftini decât cei actuali şi un sistem de comunicare a personalului medical cu pacienţii Covid 19 care se tratează la domiciliu.

La aceeaşi competiţie, profesorul Mircea Nistor, coordonatorul echipelor de robotică, a primit titlul de „Outstanding Mentor”.

Anul acesta, Robot X Hunedoara şi-a egalat performanţa din 2018, când, la ediţia Campionatului Mondial First Global Challenge din Mexic, a câştigat prima sa mediale de aur la acest nivel.

Povestea frumoasă a roboţilor gândiţi şi construiţi la Liceul Teoretic „Traian Lalescu” a început în urmă cu mai bine de cinci ani. Artizanul ei este același profesor Mircea Nistor. Performanţele obţinute de elevii săi la concursuri naţionale şi mondiale au creat o adevărată emulaţie la nivelul şcolii şi nu numai. Prima echipă avea 11 membri. Acum sunt patru echipe, cu un total de peste 70 de membri (dacă-i includem aici şi pe mai micii „meşteri” din clasele primare şi gimnaziale care participă în competiţiile FIRST Lego League, întreceri acerbe care necesită, de asemenea, cunoştinţe serioase de programare).