Ce vedem în acest week-end pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani ?

Home Cultură Ce vedem în acest week-end pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani ?
Ce vedem în acest week-end pe scena Teatrului ”I.D. Sîrbu” din Petroșani ?

Pentru finalul acestei săptămâni, echipa Teatrului Dramatic ”I.D. Sîrbu” din Petroșani vă propune să vedeți sau, după caz, să revedeți spectacolul „Regele, bufonul și domnii șobolani” de Matei Vișniec, care va avea o nouă reprezentație sâmbătă, 27 noiembrie 2021, ora 18,00, în timp ce duminică, 28 noiembrie 2021, de la ora 12,00 este programat spectacolul pentru copii „Jack și vrejul de fasole” după Joseph Jacobs.

Spectacolul „Regele, bufonul și domnii șobolani – fabulă barocă, farsă, bufonerie și mascaradă” de Matei Vișniec, este oglinda unei lumi în derivă, imaginea unui univers aflat într-o evidentă criză. Spectacolul este pus în scenă la Petroșani de regizoarea Muriel Jakab Manea, cu Daniel Cergă (Regele) și Oana Liciu-Gogu (Bufonul) în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte actorii: Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu și Andrada Dobre (domnii șobolani)

Potrivit regizoarei Muriel Jakab Manea, ”în această piesă a lui Matei Vișniec, Regele e identificat cu inima microsmosului omenesc. În cavalcada unei lumi în prăbușire, spiritul se prăbușește și corpul devine o ruină. Bufonul e expresia multiplicității și a discordanțelor ascunse în „eul” colectiv. Dincolo de aparențele sale cosmice se întrezărește o conștiință sfâșiată. Istoria ni-l arată asociat cu victima în ritualurile de sacrificiu. Șobolanii reprezintă mizeria morală. Omenirea și-a predat puterea!” -Muriel Jakab Manea

Pentru acest spectacol, prețul unui bilet este de 20 sau 25 de lei, în funcție de categoria locului. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere 50%. Atenție! Având în vedere noile măsuri anti-COVID, accesul în sala de spectacole este permis la 30% din capacitatea sălii și doar celor care dețin certificatul verde. Sunt exceptați de la această obligație copii sub 12 ani. Masca la interior este obligatorie!

Duminică, 28 Noiembrie, de la ora 12.00, pe cei mici sunt invitați la teatru, în lumea poveștilor. Pentru ei trupa Teatrului din Petroșani a pregătit spectacolul „Jack și vrejul de fasole” după Joseph Jacobs, într-un nou spectacol ce poartă semnătura lui Dan Mirea. Din distribuție fac parte actorii: Dorin Ceagoreanu, Simona Codreanu, Alexandru Cazan, Izabela Badovics, Sergiu Fîrte, Oana Crișan.

Din povestea lui Joseph Jacobs,, dar și din sinopsisul acestei piese, înțelegem că Jack, un băieţel naiv, dar tare năstrușnic dornic să-şi ajute mama, pleacă la târg pentru a vinde o văcuță, însă în locul unui pumn de bănuți, ștrengarul se întoarce acasă cu patru boabe de fasole fermecată. când vrejul răsare peste noapte și se înalță până dincolo de nori, Jack se aventurează în explorarea noului tărâm, unde va descoperi o găină cu ouă de aur, un pitic cu barbă cântătoare și o harpă vorbitoare. Întreaga aventură a lui Jack o puteți vedea duminica aceasta pe scena teatrului.

Pentru acest spectacol, prețul unui bilet este de 8 lei pentru copii și de 10 lei pentru adulții însoțitori.