”Restituiri Istorice 2021” la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Home Cultură ”Restituiri Istorice 2021” la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
”Restituiri Istorice 2021” la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva organizează începând cu data de 26 noiembrie 2021, o nouă expoziție de obiecte restaurate, intitulată ”Restituiri Istorice 2021”. Expoziția ”Restituiri Istorice 2021” este realizată de către specialiștii din cadrul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva și se înscrie în seria de evenimente, care doresc promovarea activităților de restaurare a patrimoniului cultural mobil și are ca scop atragerea atenției asupra importanței, fără echivoc, a acestora, în salvarea unor vestigii istorice pe cale de dispariție.

Potrivit Șefului  Serviciu Restaurare-Investigații, Conservare al MCDR Deva, Ioana Popițiu, în ultimii ani, colectivul de restauratori, experți atestați de Ministerul Culturii, au desfășurat diverse evenimente de mediatizare, concretizate în acțiuni interactive, mai precis, ”Școala de vară de Restaurare” organizată în colaborare cu Liceul de Arte ”Sigismund Toduță”, cu elevii de la clasele de ceramică. Aceștia, sub îndrumarea specialiștilor restauratori, care le-au oferit informații teoretice și demonstrații practice pe obiecte comune, și-au dezvoltat abilități și chiar au fost convinși să urmeze profesia de restaurator și în același timp să realizeze importanța păstrării și salvării patrimoniului cultural pe diverse suporturi.

”De asemenea, acum cinci ani, am demarat un proiect inedit, și anume, acela, de a expune obiectele restaurate de către specialiștii noștri, în anul în curs. Nu putem expune toate piesele, motivul ar fi acela, din lipsă de spațiu și de asemenea, din prisma faptului, că arheologul este îndreptățit să ofere primul informații în spațiul public, referitoare la obiect, ba chiar și la contextul descoperirii. De asemenea, în laborator se restaurează și se conservă foarte multe obiecte fragmentare, care, chiar dacă, prezintă importanță istorică deosebită, nu pot fi expuse pentru publicul larg, nerespectând calitățile estetice de etalare. Anul acesta, vom expune o parte dintre obiectele pe suport anorganic și anume 15 vase de ceramică, provenite de pe șantierele: Cetatea Deva, Gothatea Autostradă, Vețel, și din depozitul muzeului”, a declarat Ioana Popițiu.

Aceasta a mai precizat că obiectele din metal, considerate, a fi cele mai semnificative vor fi: 5 piese de mari dimensiuni din fier de la Grădiștea de Munte (detectoriști), 19 obiecte din fier – Micia Castru, 8 obiecte din bronz, Rapolt, 23 obiecte de la Sarmizegetusa Regia, 60 monede, 6 ckreițzari din Tezaurul de la Romoșel.

De asemenea, vor fi expuse două cărți vechi din colecția Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva, Molitvenic, Râmnic, 1782 și Moralis Christiana Ex Scriptura Sacra, Veneția 1772.

”Restaurarea și conservarea materialului arheologic, care intră în laboratorul nostru, implică o serie de activități pornind de la sortarea, analizarea și distribuirea pe domenii în funcție de compoziția fiecăruia, întocmirea documentației și stabilirea metodologiei de lucru folosită. Munca este laborioasă, fluxul tehnologic de restaurare trebuie să respecte principii bine definite, materialele și substanțele folosite să dețină anumite calități, iar efectul acestora să fie cunoscut pentru fiecare în parte, fie că este vorba despre material organic sau anorganic. Pentru obiectele pe suport papetar și carte veche, metodele folosite sunt diferite, materialul organic având statut aparte. Toate aceste activități se desfășoară cu scopul cercetării și expunerii obiectelor de patrimoniu pentru publicul larg”, a mai declarat Ioana Popițiu, Șef  Serviciu Restaurare-Investigații, Conservare al MCDR Deva.

Expoziția ”Restituiri Istorice 2021” este organizată cu sprijinul Consiliului județean Hunedoara și va putea fi vizitată începând cu data de 26 noiembrie 2021, în palatul Magna Curia, la parter. Pe lângă valorificarea expozițională, colectivul de restauratori participă la diverse saloane naționale, sesiuni, congrese din țară și străinătate, făcând posibilă cunoașterea muncii lor și nu în ultimul rând, facilitând vizibilitatea varietății de bunuri culturale de importanță majoră pentru istoria județului nostru.