Prezentare cultural-educativă la Biblioteca județeană din Deva, dedicată bicentenarului nașterii scriitorului francez Gustave Flaubert

Home Cultură Prezentare cultural-educativă la Biblioteca județeană din Deva, dedicată bicentenarului nașterii scriitorului francez Gustave Flaubert
Prezentare cultural-educativă la Biblioteca județeană din Deva, dedicată bicentenarului nașterii scriitorului francez Gustave Flaubert

Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara-Deva, în parteneriat cu Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” Deva, organizează în ziua de 9 decembrie 2021, ora 12,30 la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria”, o prezentare cultural-educativă dedicată bicentenarului nașterii scriitorului francez Gustave Flaubert. Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara.

În cadrul acestui eveniment, derulat sub genericul „Artă și creație în opera unui perfecționist”, va fi prezentată viața și creația unuia dintre cei mai iluștri prozatori francezi, continuator al romancierilor Balzac și Stendhal și precursor al unor alți mari prozatori francezi din secolul XIX precum Emile Zola, Guy de Maupassant sau Anatole France.

Născut la 12 decembrie 1821 în orașul Rouen din Franța, ca fiu al unui reputat chirurg, Gustave Flaubert va moșteni de la acesta înclinarea către observația exactă și precizia științifică, trăsături care îi vor caracteriza creația literară. Primul său roman, Madame Bovary, apărut în anul 1857, este și cel mai cunoscut și cel mai apreciat de cititori și de critica literară. Deși autoritățile vremii i-au intentat un proces pentru pretinsa imoralitate a cărții, cu acest roman Gustave Flaubert a intrat definitiv în galeria prozatorilor iluștri. Au urmat celelalte trei romane: Salammbô (1862), Educația sentimentală (1869) și Bouvard și Pecuchet, apărut la puțină vreme după moartea autorului, în 1881.  A mai scris povestiri și a lăsat o foarte bogată corespondență.

Ioan Sebastian Bara, managerul Bibliotecii județene ”Ovid Densușianu” spune că Gustave Flaubert a fost un impecabil observator al societății, al tipurilor umane din Franța secolului XIX, și a transpus în cărțile sale, cu un realism extraordinar, personaje care își dezvăluiau cele mai profunde trăsături de caracter. ”Asemenea succesorilor săi, și Flaubert a creat unele tipuri nemuritoare care caracterizează trăsăturile unei epoci întregi. Proza lui Flaubert se caracterizează prin stilul extrem de îngrijit în care precizia detaliului se împletește cu armonia și perfecțiunea frazei. Numărul relativ mic de opere literare pe care a apucat să le scrie se explică prin faptul că muncea ani de zile la un roman și îl cizela până când acesta atingea desăvârșirea”, explică Ioan Sebastian Bara.

Biografia lui Gustave Flaubert și opera acestuia vor fi prezentate într-un amplu material, extrem de bine documentat, iar la sfârșitul prezentării vor fi adresate întrebări celor prezenți, răspunsurile corecte fiind răsplătite cu frumoase premii în cărți.