Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe PS Părinte Nestor în demnitatea de Episcop al Devei și Hunedoarei

Home Stiri la zi Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe PS Părinte Nestor în demnitatea de Episcop al Devei și Hunedoarei
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales pe PS Părinte Nestor în demnitatea de Episcop al Devei și Hunedoarei

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, reunit joi, 16 decembrie 2021 la sediul Patriarhiei Române, sub conducerea PS Daniel – Patriarhul BOR l-a ales, prin vot secret, pe noul Episcop al Devei și Hunedoarei, care-i succede astfel în această demnitate PS Părinte Gurie, trecut la cele veșnice în luna octombrie a acestui an.

Membrii Sfântului Sinod au avut de ales pentru această demnitate între PS Nestor, Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei și PS Părinte Arhimandrit Gherontie Ciupe, vicarul administrativ eparhial al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Cu 38 de voturi în favoarea sa din cele 46 exprimate, PS Nestor a fost ales în demnitatea de Episcop al Devei și Hunedoarei. Întronarea acestuia va avea loc în data de 26 decembrie 2021 la Catedrala Episcopală din Deva.

PS Părinte Nestor primește în acest an pentru a doua oară votul sinodalilor, după ce în data de 25 februarie era ales Arhiereu vicar al Eparhiei pe care o va conduce. „Bucuria firească a acestui moment nu mai este aceeași. Este însă un balsam de mângâiere, pe o inimă și peste toate inimile îndurerate ale celor care suntem în Episcopia Devei și Hunedoarei”, a declarat ierarhul, citat de Basilica.ro, imediat după alegere.

Noul episcop ales și-a exprimat intenția de a continua lucrarea și de a valorifica mai mult moștenirea bogată materială, dar mai ales spirituală pe care a lăsat-o Preasfințitul Părinte Episcop Gurie după cei 12 ani de păstorire. „A plecat dintre noi într-un moment neașteptat, prematur, însă avem nădejdea că prin duhul pe care l-a lăsat în Episcopia Devei și Hunedoarei și prin lucrarea pe care a săvârșit-o pe mai departe va rămâne să fie păstorul nostru. Și noi, cei rămași, doar vom încerca, cu ajutorul lui Dumnezeu și prin mijlocirea Preasfinției Sale să continuăm lucrarea rodnică pe care a săvârșit-o în județul Hunedoara”, a  mai spus PS Nestor.

Acesta a mulțumit Patriarhului Daniel, Mitropolitului Laurențiu al Ardealului și întregului Sinod pentru încrederea acordată. „Veșnică să-i fie pomenirea Preasfințitului Părinte Episcop Gurie și vă cer în continuare tuturor: Pomeniți-mă în rugăciune, ajutați-mă cu sfatul, cu ajutorul și cu călăuzirea pentru a putea ca unul ce sunt mai tânăr în Sfântul Sinod să continui lucrarea și a duce mai departe moștenirea lăsată de Părintele nostru Episcop Gurie”, și-a încheiat intervenția noul Episcop ales al Devei și Hunedoarei.

PS Nestor, pe numele de mirean Dumitru-Cristian Dinculeană, s-a născut în 11 iunie 1983, în Craiova, județul Dolj. Între anii 2003-2007 a urmat cursurile Facultății de Teologie Ortodoxă din Craiova, Secția Teologie Pastorală. În 2009 a absolvit un master la aceeași instituție de învățământ. A urmat cursuri de doctorat, între 2011-2014, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia. A obținut o bursă de studiu la Padova-Italia în vederea redactării tezei de doctorat (2012-2013). A obținut titlul de doctor în 2015.

În 2009 a fost tuns în monahism și a primit numele de Nestor. A fost hirotonit ieromonah în 2011 și hirotesit arhimandrit în 2014. În 2013, pe o perioadă de jumătate de an, a îndeplinit funcția de Consilier Pastoral-Liturgic al Episcopiei Devei și Hunedoarei. Între 2013-2018 a fost Vicar Administrativ – bisericesc, din 2018, Vicar administrativ – eparhial, iar din februarie 2021 a îndeplinit slujirea Arhiereu vicar al Episcopiei Devei și Hunedoarei, cu titulatura „Hunedoreanul”.

Preasfinţitul Părinte Nestor Hunedoareanul este al doilea cel mai tânăr ierarh al Bisericii Ortodoxe Române, după Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Vrednic este !

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu